Αρχισε στην Ιταλία η πρώτη ποινική δίκη για την παράνομη δράση της CIA στην Ευρώπη
Η πρώτη ποινική δίκη για τις «έκτακτες μεταγωγές», μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες πτυχές του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» με την υπογραφή Μπους, άρχισε την Παρασκευή στο Μιλάνο. Πράκτορες της CIA κατηγορούνται για την απαγωγή Αιγύπτιου ιμάμη το 2003.
51
Η πρώτη ποινική δίκη για τις «έκτακτες μεταγωγές», μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες πτυχές του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» με την υπογραφή Μπους, άρχισε την Παρασκευή στο Μιλάνο. Πράκτορες της CIA κατηγορούνται για την απαγωγή Αιγύπτιου ιμάμη από την Ιταλία το 2003.
Η έναρξη της πρώτης δίκης για την έκνομη δράση της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) στην Ευρώπη συμπίπτει με την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει εντός ωρών στην Ιταλία ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ο.Μπους μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου της G8 στο Χάιλιγκενταμ της Γερμανίας.
Κατηγορητήριο έχει απαγγελθεί εις βάρος 26 Αμερικανών, οι περισσότεροι πράκτορες της CIA, και πέντε Ιταλών πρώην και νυν αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας. Μεταξύ των κατηγορουμένων, ο επικεφαλής της ιταλικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (SISMI) Ν.Πολάρι, που αντικαταστάθηκε προσφάτως με απόφαση του Ρομάνο Πρόντι.
Οι 26 πράκτορες της CIA δικάζονται ερήμην, καθώς η κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι όπως και η προηγούμενη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δεν ικανοποίησαν το αίτημα της εισαγγελίας του Μιλάνου να ζητηθεί έκδοση -αίτημα που είχαν απορρίψει προκαταβολικά οι ΗΠΑ.
Επισημαίνεται ότι είναι πρώτη φορά που τόσο μεγάλος αριθμός Αμερικανών πρακτόρων προσάγονται σε δίκη από μία σύμμαχο χώρα.
Οι διώξεις ασκήθηκαν για την υπόθεση του Αιγύπτιου ιμάμη Αμπού Ομάρ -υπόπτου για τρομοκρατία κατά τις ΗΠΑ- που απήχθη από τη CIA σε δρόμο του Μιλάνου το Φεβρουάριο του 2003 και μέσω αμερικανικής βάσης στην Ιταλία, μεταφέρθηκε αρχικώς στη Γερμανία και εν συνεχεία στην Αίγυπτο, όπου ο ίδιος καταγγέλλει πως υπέστη βασανιστήρια κατά την ανάκρισή του.
Η ιταλική κυβέρνηση είχε ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να βάλει στην …άκρη την υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι τα έγγραφα της εισαγγελίας παραβιάζουν τους νόμους για το κρατικό απόρρητο και επιφέρουν ζημία στις σχέσεις με τη CIA, αναφέρει το BBC.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο πρόκειται να αποφανθεί επί του αιτήματος το Σεπτέμβριο, και οι συνήγοροι υπεράσπισης αναμένεται να ζητήσουν την αναβολή της δίκης έως την έκδοση της ετυμηγορίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Το συγκινητικό αντίο πιλότου στην τελευταία του προσγείωση – «Δεν αλλάζω επάγγελμα αλλά τρόπο ζωής»
- Ο Φλορεντίνο παίρνει πάνω του τον Μουρίνιο
- Ολυμπία Κηρύκου: Νέες μαρτυρίες φωτίζουν την υπόθεση της εξαφάνισης της νεαρής γυναίκας 30 χρόνια μετά
- Papastavrou: Greece Ranks 3rd Globally in Solar Power Generation
- Ο Τραμπ λέει όχι σε «πρόωρο τέλος του πολέμου» – Έξι στους δέκα Αμερικανούς θεωρούν λάθος την επέμβαση στο Ιράν
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (2/5): Πού θα δείτε τα play outs της Super League και την δράση στην Ευρώπη
- Είσαι down; Οι προπονήσεις που σου ανεβάζουν τη διάθεση
- Αρκάς: Η καλημέρα του Σαββάτου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


![Ακίνητα: Πού αυξάνονται, που μειώνονται τα τ.μ. – Οι περιοχές [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/17023519-128x85.jpg)



![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 02.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/maciej-chwirot-NeBvIH2qmt4-unsplash-315x220.jpg)



























![Ακίνητα: Πού αυξάνονται, που μειώνονται τα τ.μ. – Οι περιοχές [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/17023519-315x220.jpg)

































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442