Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» στη Ρωμαϊκή Αγορά το Σάββατο 26 Μαΐου
Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», η ημιτελής ποιητική σύνθεση του Διονύσιου Σολωμού, εμπνευσμένη από την πολιορκία του Μεσολογγίου και την ηρωική έξοδο των πολιορκημένων, παρουσιάζονται στο σύνολό τους στη Ρωμαϊκή Αγορά το Σάββατο 26 Μαΐου.
38
Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», η ημιτελής ποιητική σύνθεση του Διονύσιου Σολωμού, εμπνευσμένη από την πολιορκία του Μεσολογγίου και την ηρωική έξοδο των πολιορκημένων, παρουσιάζονται στο σύνολό τους στη Ρωμαϊκή Αγορά το Σάββατο 26 Μαΐου.
Η παράσταση εντάσσεται στον φετινό εορτασμό του έτους Σολωμού και αποτελεί δημιουργία του σκηνοθέτη Σταύρου Τσακίρη και της ομάδας του «Omicron 2».
Με φόντο τις αρχαίες πέτρες και σκηνικό ένα σύγχρονο γλυπτό του Κώστα Βαρώτσου, οκτώ ηθοποιοί-περφόρμερς απαγγέλλουν το κείμενο του Σολωμού με τη βοήθεια έξι μικροφώνων κι ενός τηλεβόα, χωρίς αισθηματικές ή λογικές ερμηνείες και ιδεολογικές κατευθύνσεις. Ακολουθούν ή αποδομούν τον δεκαπεντασύλλαβο.
Οι Μαριάνθη Σοντάκη, Δημήτρης Καραμπέτσης, Δημήτρης Αντωνιάδης, Νικολίνα Μουαίμη, Φωτεινή Τιμοθέου, Εφη Ρευματά, Ρένα Κυπριώτη και Αφροδίτη Ευαγγελάτου εκφράζουν σαν ατομικό, εξομολογητικό λόγο το κείμενο του ποιητή, τα αφηγηματικά μέρη αλλά και τις σημειώσεις, στα ελληνικά και ιταλικά.
Στη σκηνική μεταφορά των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» συμπράττουν ο Πλάτων Ανδριτσάκης (μουσική), ο Κώστας Βαρώτσος (σκηνικό), η Δήμητρα Πετροπούλου (δραματουργική συνεργασία), η Μαρκέλλα Μανωλιάδη (επιμέλεια κίνησης), οι Γκαμπριέλα Νόιμαν και Αλεξάνδρα Σιάφκου (κοστούμια), ο Σπύρος Κάρδαρης (φωτισμοί), η Μαίρη Σαραντάρη (video art) και ο Λουκάς Χατζής (ηχητικός σχεδιασμός).
Οι φωτογραφίες της παράστασης φέρουν την υπογραφή του Τάκη Διαμαντόπουλου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ιράν: Τα αραβικά βασίλεια του Κόλπου απειλούν να ανταποδώσουν τα πλήγματα που δέχτηκαν
- Ιράν: Επιστολή στον ΟΗΕ για την «εγκληματική πράξη» ΗΠΑ και Ισραήλ κατά του ανώτατου ηγέτη
- Ιράν: «Η πόρτα της διπλωματίας παραμένει ανοικτή», λέει ο ΥΠΕΞ του Ομάν
- Ιράν: Τουλάχιστον 17 νεκροί στο Πακιστάν σε διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Αλί Χαμενεΐ
- Ιράν: Ο Τραμπ προετοιμάζει τους Αμερικανούς για «πιθανόν και άλλες απώλειες» – «Ετσι είναι τα πράγματα»
- Κύπρος: H βρετανική βάση στο Ακρωτήρι «χτυπήθηκε από drone» – Σε «κατάσταση υψηλού συναγερμού»


