43

Δύο πολύ σημαντικές εκθέσεις, που υπογράφουν δύο σπουδαίοι εκπρόσωποι της ιταλικής τέχνης, ο Tζιόρτζιο Ντε Κίρικο και η Πατρίτσια Μολινάρι, εγκαινίασε το βράδυ της Τρίτης στην «Αθηναΐδα» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Κοινό στοιχείο των κατά τα άλλα εντελώς διαφορετικών δημιουργών είναι η Ελλάδα, κάτι που άλλωστε υποδηλώνει και ο τίτλος των εκθέσεων.

Η πρώτη έχει τίτλο Tζιόρτζιο Ντε Κίρικο και η Ελλάδα: Ταξίδι μέσα από τη μνήμη και αποτελείται από 35 πρωτότυπα έργα του γεννημένου το 1888 στον Βόλο Τζιόρτζιο ντε Κίρικο.

Σύμφωνα με το Βήμα, η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Ίδρυμα Giorgio e Isa de Chirico της Ρώμης και αποτελεί την πρώτη μεγάλη έκθεση έργων του κορυφαίου δημιουργού, ο οποίος πέρασε στην Ιστορία ως ένας από τους μεγάλους αιρετικούς του 20ού αιώνα.

Η δεύτερη έκθεση έχει τίτλο Πατρίτσια Μολινάρι: Το μυστικό φως της Ελλάδας και σύμφωνα με τον επιμελητή και των δύο εκθέσεων Τάκη Μαυρωτά, η καλλιτέχνις, με αντιπροσωπευτικά μνημειακά έργα της να κοσμούν την πλατεία του Tor Bella Monaca στη Ρώμη, αλλά και τους Δελφούς, «αισθάνεται τον πυρετό του χρώματος όταν βρίσκεται στα ελληνικά νησιά».

Οι εκθέσεις θα διαρκέσουν έως τις 30 Ιουνίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ