Οι φυτικές τροφές μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού
Νέα Υόρκη: Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που ακολουθούν ένα υγιεινό διαιτολόγιο με τροφές πλούσιες σε λιγνάνες, ίσως μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute.
Νέα Υόρκη: Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που ακολουθούν ένα υγιεινό διαιτολόγιο με τροφές πλούσιες σε λιγνάνες, ίσως μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute.
Ερευνητική ομάδα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας στη Γαλλία με επικεφαλής την Δρ Φρανσουαζ Κλαβελ-Σαπελον μελέτησε τη σχέση μεταξύ της ποσότητας τεσσάρων τύπων φυτικών λιγνανών στη διατροφή και του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του μαστού σε δείγμα 58.049 μετεμμηνοπαυσιακών Γαλλίδων.
Κατά τη διάρκεια, κατά μέσο όρο 7,7 ετών, 1.469 γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού.
Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι οι γυναίκες με την υψηλότερη συνολική ποσότητα λιγνανών στην διατροφή τους είχαν 17% χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού συγκριτικά με τις γυναίκες που είχαν χαμηλότερα διατροφικά επίπεδα λιγνάνων.
Η μείωση του κινδύνου αποδίδεται κυρίως στους ορμονοθετικούς καρκίνους του μαστού, η συχνότητα των οποίων ακολουθεί αυξητική τάση.
Οι ερευνητές καταλήγουν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές τροφές προσφέρει προστασία έναντι του καρκίνου του μαστού. Μάλιστα, αυτό επιβεβαιώνεται και από πρόσφατη μελέτη που έδειξε μειωμένο κίνδυνο διηθητικού καρκίνου του μαστού μεταξύ των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών με υψηλά επίπεδα λιγνανών στη διατροφή τους.