Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Ομαλά εξελίσσονται οι βουλευτικές εκλογές στη Σερβία

Ομαλά εξελίσσονται οι βουλευτικές εκλογές στη Σερβία

Ανοιξαν το πρωί της Κυριακής στη Σερβία τα εκλογικά τμήματα για τις βουλευτικές εκλογές. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι πρώτο θα έρθει το υπερεθνικιστικό Ριζοσπαστικό Κόμμα, ωστόσο βλέπουν σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας χωρίς το συγκεκριμένο κόμμα.

27

Ανοιξαν το πρωί της Κυριακής στη Σερβία τα εκλογικά τμήματα για τις βουλευτικές εκλογές, η ψηφοφορία για τις οποίες θα ολοκληρωθεί στις 21:00 (ώρα Ελλάδας).

Στις 14:00 (ώρα Ελλάδος) το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων έφθανε στο 30,5% -ελαφρώς αυξημένο συγκριτικά με την ίδια χρονική στιγμή στις βουλευτικές εκλογές του 2003.

Οι 6.653.851 πολίτες με δικαίωμα ψήφου καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν 250 βουλευτές που θα τους εκπροσωπήσουν στη Βουλή της Σερβίας. Στο Κόσοβο επίσης άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα στις περιοχές όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία και δεν έχουν αναφερθεί κάποια προβλήματα.

Την ψήφο των πολιτών διεκδικούν είκοσι κόμματα και πολιτικοί συνδυασμοί, εκ των οποίων οι έξι εκπροσωπούν εθνικές μειονότητες. Για να εισέλθει κάποιο κόμμα στην Βουλή απαιτείται να λάβει ποσοστό μεγαλύτερο του 5% των ψηφισάντων, ενώ τα όριο αυτό δεν ισχύει για τα μειονοτικά κόμματα.

Οι εκλογές διεξάγονται ομαλά και στο εξωτερικό, καθώς σε 34 χώρες έχουν στηθεί 57 εκλογικά κέντρα, στα οποία μπορούν να ψηφίσουν 31.334 εκλογείς. Η ψηφοφορία στο εξωτερικό διεξάγεται ταυτόχρονα με εκείνη της Σερβίας. Εξαίρεση αποτελούν η Βρετανία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ, όπου τα εκλογικά κέντρα λειτούργησαν το Σάββατο από τις επτά το πρωί έως τις οκτώ το απόγευμα λόγω της διαφοράς ώρας.

Για πρώτη φορά λειτουργούν εκλογικά κέντρα σε όλες τις δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Εκλογικά κέντρα λειτουργούν επίσης σε Μαρόκο, Κύπρο, Τσεχία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουγγαρία, ενώ για πρώτη φορά διεξάγεται ψηφοφορία και στην Ιταλία, στην πόλη Βιτσέντζα.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρουν πρώτο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων το εθνικιστικό Ριζοσπαστικό Κόμμα με ποσοστό 30%, δεύτερο έρχεται το Δημοκρατικό Κόμμα του Τάντιτς με 23%, τρίτο ο συνασπισμός Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας – Νέα Σερβία του Κοστούνιτσα με 15%, τέταρτο το G-17 του τεχνοκράτη πρώην υπουργού Οικονομικών Μλάνταν Ντίνκιτς με 12%, ενώ αναμένεται ότι γύρω στο 5% θα κυμανθούν και τα ποσοστά των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων του Τσέντομιρ Γιοβάνοβιτς.

Κανένα κόμμα δεν αναμένεται να έχει αυτοδυναμία για να μπορέσει να σχηματίσει μόνο του κυβέρνηση. Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, πιθανότατη εκδοχή είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης από τα κόμματα του Τάντιτς, του Κοστούνιτσα και του Ντίνκιτς.

Το υπερεθνικιστικό Ριζοσπαστικό Κόμμα κέρδισε τις περισσότερες ψήφους το 2004, αλλά δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση. ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση φέρεται να ελπίζουν ότι επικεφαλής της νέας κυβέρνησης θα είναι ο Μπόρις Τάντιτς με το Δημοκρατικό Κόμμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο