30

Μία ακόμη εστία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού θα ανοίξει στους πρώτους μήνες του 2007. Μετά το Βελιγράδι σειρά έχει η Τεργέστη, πόλη με μεγάλη παράδοση στην ελληνική διασπορά και ιστορικό σταυροδρόμι ανάμεσα σε Ιταλία, Αυστρία και Σλοβενία.

Το Ίδρυμα απέκτησε χώρο για να στεγάσει τις δραστηριότητές του στο κέντρο της πόλης στη πλατεία Σαν Τζιοβάνι, τον οποίο παραχώρησε δωρεάν η παλαίφατη Κοινότητα Ορθοδόξων των Ελλήνων της Τεργέστης.

Το Ίδρυμα επίσης θα μπορεί να χρησιμοποιεί τους ανακαινισμένους χώρους του κτιρίου για γραφεία, βιβλιοθήκη, διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η υπογραφή της παράδοσης έγινε σήμερα στα κεντρικά γραφεία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) στο Παλαιό Ψυχικό από τον πρόεδρο της Κοινότητας Μιχάλη Χατζάκη και τον πρόεδρο του ΕΙΠ καθηγητή Γ.Μπαμπινιώτη.

Το ελληνικό στοιχείο εμφανίζεται στην Τεργέστη μετά τη συνθήκη Πασάροβιτς (1718). Οι Έλληνες της Τεργέστης, κυρίως έμποροι, υπήρξαν σημαντικοί παράγοντες της οικονομικής ζωής της πόλης.

Ορισμένοι απέκτησαν μεγάλες περιουσίες και τα οικοδομικά μέγαρα που έκτισαν κοσμούν μέχρι και σήμερα την πόλη της Αδριατικής. Χαρακτηριστικό της εμπορικής τους δραστηριότητας στα τέλη του 18ου αιώνα είναι ότι από την εποχή αυτή ιδρύθηκε στην Τεργέστη η πρώτη ασφαλιστική εταιρεία.

Μετά την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους οι Έλληνες της Τεργέστης διακρίθηκαν και για τη ναυτιλιακή τους δραστηριότητα. Η δραστηριότητα συνεχίστηκε και κατά τον 20ό αιώνα και, παρά τη συρρίκνωσή του, μετά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο, ο ελληνισμός της Τεργέστης εξακολουθεί να είναι δυναμικός στο χώρο της ελληνικής διασποράς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ