Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Το διατροφικό λίπος δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Το διατροφικό λίπος δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Νέα Υόρκη: Εν αντιθέσει με παλαιότερες μελέτες, μεγάλη αμερικανική έρευνα δείχνει ότι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις ηλικιωμένες γυναίκες, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου American Journal of Epidemiology.

Νέα Υόρκη: Εν αντιθέσει με παλαιότερες μελέτες, μεγάλη αμερικανική έρευνα δείχνει ότι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις ηλικιωμένες γυναίκες, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου American Journal of Epidemiology.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση για 20 χρόνια 80.375 γυναίκες και διαπίστωσαν ότι η πρόσληψη λίπους κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας ή αργότερα ήταν άσχετη με τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση.

Τα στοιχεία προέρχονταν από τη μελέτη Nurses Health Study, η οποία ξεκίνησε το 1976 και οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν διατροφικά ερωτηματολόγια το 1980 και μετά κάθε δύο χρόνια. Η συχνότητα του καρκίνου του μαστού καταγράφηκε μέχρι και το 2000.

Όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν μια ευρεία γκάμα παραγόντων όπως η ηλικία, οι αλλαγές σωματικού βάρους με την πάροδο του χρόνου και το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, διαπίστωσαν ότι το διατροφικό λίπος δεν είχε καμιά σημαντική επίδραση στον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού.

Μάλιστα, εντύπωση προκάλεσε η διαπίστωση ότι ούτε κάποιο συγκεκριμένο είδος λίπους, όπως το κορεσμένο από ζωικά προϊόντα, τροποποιούσε την πιθανότητα εκδήλωσης της νόσου.

Αντίθετα, προέκυψαν στοιχεία ότι η αυξημένη κατανάλωση λιπαρών μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού μεταξύ των γυναικών με αντίσταση ινσουλίνης.

Είναι πιθανόν, το όφελος αυτό να προκύπτει από τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Στις γυναίκες με αντίσταση ινσουλίνης, μια διατροφή με χαμηλά λιπαρά και πολλούς υδατάνθρακες μπορεί να προκαλέσει απότομη αύξηση των επιπέδων της ινσουλίνης, ορμόνη που επεξεργάζεται το σάκχαρο του αίματος. Μάλιστα, από μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι τα χρονίως αυξημένα επίπεδα της ινσουλίνης μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του μεγέθους του καρκινικού όγκου.

Βέβαια οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι οι γυναίκες δεν θα πρέπει να σπεύσουν να παρερμηνεύσουν τα αποτελέσματα της μελέτης, καθώς για το καλό της καρδιάς θα πρέπει να περιορίζουν την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών από ζωικά προϊόντα και γαλακτοκομικά καθώς και τα trans λιπαρά που περιέχονται σε πολλά τηγανητά και μαγειρεμένα γεύματα.

Γενικά, οι ειδικοί συμβουλεύουν τις γυναίκες να ακολουθούν διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, φυτικές ίνες και καλά ακόρεστα λίπη, όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και τα ψάρια.

Ειδικά για τις γυναίκες που πάσχουν από αντίσταση ινσουλίνης είναι σημαντικό να καταναλώνουν μετριοπαθείς ποσότητες καλών λιπαρών και να προτιμούν τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες αντί για κατεργασμένους υδατάνθρακες όπως το λευκό ψωμί και τα ζαχαρώδη δημητριακά.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο