Δημοσιεύτηκε το πρώτο γονιδίωμα δέντρου
Ένα είδος λεύκας είναι το πρώτο δέντρο του οποίου το γονιδίωμα προσδιορίζεται σε όλη του την έκταση. Η ανάλυση των γονιδίων, ελπίζουν οι ερευνητές, θα επιτρέψει τη δημιουργία ποικιλιών που αναπτύσσονται ταχύτερα και δίνουν καλύτερο ξύλο, χαρτί και βιοκαύσιμα.
36
Ένα είδος λεύκας είναι το πρώτο δέντρο του οποίου το γονιδίωμα προσδιορίζεται σε όλη του την έκταση. Η ανάλυση των γονιδίων, ελπίζουν οι ερευνητές, θα επιτρέψει τη δημιουργία ποικιλιών που αναπτύσσονται ταχύτερα και δίνουν καλύτερο ξύλο, χαρτί και βιοκαύσιμα.
Δεκάδες ερευνητές σε οκτώ χώρες συνεργάστηκαν για να διαβάσουν τα δισεκατομμύρια «γράμματα» στο DNA της λεύκας (Polulus trichocarpa) και να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα την Παρασκευή στο Science.
Χρηματοδοτούμενοι από το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, που ενδιαφέρεται κυρίως για την παρασκευή βιοκαυσίμων, οι ερευνητές εργάστηκαν με τη συγκεκριμένη ποικιλία επειδή μεγαλώνει γρήγορα και καλλιεργείται ήδη συστηματικά.
Οι ερευνητές ψάχνουν ανάμεσα στα 45.000 γονίδια του φυτού για να εντοπίσουν εκείνα που επηρεάζουν το ρυθμό ανάπτυξης και τη σύσταση του ξύλου. Ήδη, έχουν εντοπίσει 93 γονίδια που εμπλέκονται στην παραγωγή κυτταρίνης και λιγνίνης, σκληρών ουσιών από τις οποίες αποτελούνται τα κυτταρικά τοιχώματα των φυτών.
Όταν οι γενετικοί και βιοχημικοί μηχανισμοί γίνουν γνωστοί, οι επιστήμονες θα μπορούν να αξιοποιήσουν επιθυμητά χαρακτηριστικά με γενετικές διασταυρώσεις ή ακόμα και γενετικούς χειρισμούς.
Η λεύκα είναι το τρίτο φυτό με γνωστό γονιδίωμα, έπειτα από το ρύζι και την πόα Arabidopsis thaliana, η οποία χρησιμοποιείται στην έρευνα. Η σύγκριση του DNA των τριών φυτών αναμένεται να αποκαλύψει και την εξελικτική τους σχέση, προσθέτουν οι ερευνητές.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Ο Παυλίδης κοιτά στα μάτια τους Εμπαπέ και Κέιν
- Καλλιθέα: Συνελήφθη 31χρονος μοτοσικλετιστής που έτρεχε με 161 χλμ./ώρα στη Συγγρού
- Ουκρανία: Πλήγματα σε εξέδρα πετρελαίου και πολεμικό πλοίο στην Κασπία
- Σε ποια χώρα της ΕΕ εγκαταλείπουν περισσότεροι νέοι την εκπαίδευσή τους; Το παράδοξο της Ελλάδας
- Ο θάνατος στο γήπεδο: Το ποδόσφαιρο του Ισημερινού κάτω από την ομηρία της Μαφίας
- Μάικλ Τζάκσον, Μπιλ Κλίντον, Μικ Τζάγκερ: Αυτά είναι μεταξύ άλλων τα καινούργια πρόσωπα στα αρχεία Έπσταϊν




