Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
«Ακίνδυνη» από το 2008 η κυκλοφορία ντιζελοκίνητων οχημάτων

«Ακίνδυνη» από το 2008 η κυκλοφορία ντιζελοκίνητων οχημάτων

Από το 2008 ενδεχομένως θα μπορεί να επιτραπεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η κυκλοφορία ντιζελοκίνητων οχημάτων, καθώς τότε αναμένεται να τοποθετηθούν τα ειδικά φίλτρα που θα εμποδίζουν την εκπομπή επικίνδυνων σωματιδίων.

43

Από το 2008 ενδεχομένως θα μπορεί να επιτραπεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η κυκλοφορία ντιζελοκίνητων οχημάτων, καθώς τότε αναμένεται να τοποθετηθούν τα ειδικά φίλτρα που θα μηδενίζουν τη διαφορά με τα βενζινοκίνητα οχήματα όσον αφορά στην εκπομπή επικίνδυνων σωματιδίων.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Δεδομένου ότι στην Ελλάδα εξετάζεται το ενδεχόμενο να αρθεί η απαγόρευση για τα πετρελαιοκίνητα ΙΧ, ο κ. Παπαδημούλης, ζήτησε από την Κομισιόν να επιβεβαιώσει ότι η πετρελαιοκίνηση αυξάνει επικίνδυνους ρύπους. «Η κυβέρνηση οφείλει ένα καθαρό όχι στην πετρελαιοκίνηση των ΙΧ στις πόλεις του νέφους» δηλώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ.

Στην απάντησή του, ο Ευρωπαίος επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας επιβεβαιώνει ότι στην παρούσα κατάσταση «τα ντιζελοκίνητα οχήματα ευθύνονται για το 12% των εκπομπών μικροσωματιδίων (PM 2,5), συμβάλλοντας στην περιφερειακή αύξηση των συγκεντρώσεων μικροσωματιδίων».

Τα PM 2,5, δηλαδή αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο γύρω στα 2,5 εκατομμυριοστά του μέτρου, εισχωρούν βαθιά στους πνεύμονες και σχετίζονται με αναπνευστικές διαταραχές. «Στο εσωτερικό μιας πόλης, ο αντίκτυπος είναι ακόμη μεγαλύτερος, δεδομένου ότι τα εν λόγω οχήματα εκλύουν τους ρύπους τους απευθείας στα κοιλώματα που σχηματίζουν οι δρόμοι» επισημαίνει ο Επίτροπος.

Προσθέτει, όμως, ότι η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία EURO 5 για τα επιβατηγά αυτοκίνητα, η οποία βρίσκεται στη φάση της διαδικασίας της συναπόφασης και θα εφαρμοστεί μετά το 2008, καθιστά υποχρεωτική την εγκατάσταση φίλτρων στα ντιζελοκίνητα για τη μείωση των ρύπων.

«Δεν υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των εκπομπών των ντιζελοκίνητων και των βενζινοκίνητων οχημάτων που φέρουν τέτοιου είδους φίλτρο. Όταν αναπληρωθεί ο στόλος των οχημάτων, τα επιβατηγά αυτοκίνητα δεν θα ευθύνονται, πλέον, για μεγάλο ποσοστό των εκπομπών σωματιδίων» επισημαίνει.

Σήμερα, δείχνουν τα στοιχεία της Κομισιόν, τα (επαγγελματικά) πετρελαιοκίνητα οχήματα συνεισφέρουν στην εκπομπή PM 2,5 κατά 6 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Τα πρότυπα εκπομπών EURO 5 για τα επιβατηγά αυτοκίνητα και τα EURO VI για τα βαρέα επαγγελματικά θα μειώσουν τη συνεισφορά αυτή στο 1 μικρογραμμάριο ανά κυβικό μέτρο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο