Απορρίπτει η Δαμασκός την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης στα σύνορα με το Λίβανο
Κατά της ανάπτυξης στρατευμάτων στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου τάσσεται η Δαμασκός, λίγα 24ωρα πριν τις συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αναφορικά με τη σύνθεση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ. Η Συρία δηλώνει έτοιμη ακόμα και να κλείσει τα σύνορά της με το Λίβανο.
Κατά της ανάπτυξης στρατευμάτων στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου τάσσεται η Δαμασκός, λίγα 24ωρα πριν ξεκινήσουν στις Βρυξέλλες οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αναφορικά με τη συμμετοχή των χωρών-μελών στη διεθνή ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ.
Σε συνέντευξή του που μετέδωσε την Τετάρτη το τηλεοπτικό δίκτυο του Ντουμπάι, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ υποστήριξε ότι η ανάπτυξη δυνάμεων στη μεθόριο με το Λίβανο -κάτι που έχει ζητήσει το Ισραήλ- θα συνιστούσε άρση της εθνικής κυριαρχίας του Λιβάνου και εχθρική στάση προς τη χώρα του.
Ο Ασαντ προειδοποίησε ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε εχθρότητα ανάμεσα τις δύο γειτονικές χώρες και κάλεσε το Λίβανο να «αναλάβει τις ευθύνες του και να μην επιδοθεί σε ενέργειες που θα έβλαπταν τις σχέσεις με τη Συρία».
Οι δηλώσεις Ασαντ έγιναν λίγα 24ωρα πριν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, με θέμα τη σύνθεση της ειρηνευτικής δύναμης που θα αναπτυχθεί το προσεχές διάστημα στο Λίβανο, υπό την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών.
«Στόχος της συνόδου είναι να εξεταστεί η συμβολή των χωρών-μελών της ΕΕ στην ειρηνευτική δύναμη και να εκτιμηθούν οι συνθήκες που απαιτούνται για την επιτυχία της επιχείρησης» τόνισε εκπρόσωπος της φινλανδικής προεδρίας.
Το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας συναντήθηκε με τον ΥΠΕΞ της Συρίας. Μετά τη συνάντηση ο επικεφαλής της φινλανδικής διπλωματίας μετέφερε τη θέση της Συρίας ότι θα κλείσει τα σύνορά της με το Λίβανο, εφόσον αναπτυχθούν εκεί στρατεύματα.
Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Φιλίπ Ντουστ-Μπλαζί δήλωσε την Τετάρτη ότι θα ζητήσει από την Ισραηλινή ομόλογό του την άμεση άρση του αποκλεισμού των λιμανιών και των αεροδρομίων του Λιβάνου.
Ο Γάλλος ΥΠΕΞ υποστήριξε ακόμα ότι ένα από τα βασικά καθήκοντα της ειρηνευτικής δύναμης θα είναι η περιφρούρηση των λιβανικών συνόρων ώστε να εμποδιστεί η διακίνηση όπλων προς τη Χεζμπολάχ.
Περιοδεία Ανάν στην περιοχή
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη Μέση Ανατολή τις προσεχείς ημέρες, με στόχο την εδραίωση της εκεχειρίας στο Λίβανο.
Ο Κόφι Αναν θα συμπεριλάβει στο ταξίδι του επισκέψεις στο Ισραήλ, το Λίβανο, τη Συρία και το Ιράν.
Διεθνής Αμνηστία κατά Ισραήλ
Για σκόπιμες επιθέσεις κατά αμάχων, που συνιστούν εγκλήματα πολέμου, κατηγορεί η Διεθνής Αμνηστία το Ισραήλ, σε έκθεσή της με τίτλο «Ισραήλ/Λίβανος: Σκόπιμη Καταστροφή ή παράπλευρη απώλεια».
Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί το Ισραήλ ότι από τους βομβαρδισμούς και τις αεροπορικές επιθέσεις σκοπίμως καταστράφηκαν καταστήματα με τρόφιμα, αποκλείστηκαν αυτοκινητοπομπές με ανθρωπιστική βοήθεια και τέθηκαν εκτός λειτουργίας επιχειρήσεις δημόσιας ωφελείας, όπως υδροδότησης και ηλεκτροδότησης, ώστε να αναγκαστούν οι κάτοικοι του Λιβάνου να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
«Τα στοιχεία δείχνουν έντονα ότι η εκτεταμένη καταστροφή δημόσιων έργων, των συστημάτων ενέργειας, των σπιτιών αμάχων και της βιομηχανίας ήταν σκόπιμη και αποτελούσε μάλλον αναπόσπαστο μέρος της στρατιωτικής στρατηγικής απ ότι παράπλευρη απώλεια» σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία, υπογραμμίζοντας ότι «πολλές από τις παραβιάσεις που εξετάζονται σε αυτήν την έκθεση συνιστούν εγκλήματα πολέμου».
Τέλος, η Διεθνής Αμνηστία ζητεί από τον ΟΗΕ την άμεση έναρξη ανεξάρτητης έρευνας για παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.