Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Σε ανατιμολόγηση 1.000 φαρμάκων προχωρά η κυβέρνηση

Σε ανατιμολόγηση 1.000 φαρμάκων προχωρά η κυβέρνηση

Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει δεχτεί αιτήματα εταιρειών και εισαγωγέων για ανατιμολόγηση περίπου 1.000 φαρμάκων και οι μεγαλύτερες αυξήσεις (έως 100%) εκτιμάται ότι θα εφαρμοστούν κυρίως στα φάρμακα με τιμή κάτω από τα 3 ευρώ ανά συσκευασία.

27

Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει δεχτεί αιτήματα εταιρειών και εισαγωγέων για ανατιμολόγηση περίπου 1.000 φαρμάκων και οι μεγαλύτερες αυξήσεις (έως 100%) εκτιμάται ότι θα εφαρμοστούν κυρίως στα φάρμακα με τιμή κάτω από τα 3 ευρώ ανά συσκευασία.

Η έκδοση του νέου Δελτίου Tιμών (θα γίνει μάλλον μέσα στο Σεπτέμβριο) θα συνδυαστεί και με μειώσεις σε φάρμακα που έχει λήξει η πατέντα τους, ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές εντυπώσεις από τις υψηλές ανατιμήσεις στα φθηνά φάρμακα και σε εκατοντάδες ακόμη σκευάσματα, για τα οποία οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν ζητήσει ανατιμολόγηση με βάση τις νέες ρυθμίσεις που τέθηκαν πρόσφατα σε εφαρμογή.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, το υπουργείο Ανάπτυξης αναμένεται να εγκρίνει σημαντικές ανατιμήσεις στα φθηνά σκευάσματα, που στοιχίζουν έως 3 ευρώ, ώστε να ενισχυθούν οι βιομηχανίες που τα παράγουν και να μην αποσυρθούν από την αγορά.

Αυτά τα φάρμακα αποτελούν το 34% του συνόλου των σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, όμως οι πωλήσεις τους αντιπροσωπεύουν μόνο το 6,5% του συνολικού τζίρου. Έτσι, η επιβάρυνση της φαρμακευτικής δαπάνης από την αύξηση των τιμών αυτών θα είναι σχετικά μικρή.

Aνάμεσα στα σκευάσματα αυτά περιλαμβάνεται η ασπιρίνη, που σήμερα πωλείται 0,50 ευρώ και ζητείται ο τριπλασιασμός της τιμής της. Eπίσης, ζητείται ο διπλασιασμός της τιμής του ντεπόν (σημερινή τιμή 0,53 ευρώ), του πονστάν (σημερινή τιμή 1,50 ευρώ), του παναντόλ (1,50 ευρώ σήμερα) κ.ά.

Ο συντονιστής ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας με δηλώσεις του, την Πέμπτη, κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΝ ότι, με την ψήφιση, από την κυβερνητική πλειοψηφία, ειδικής διάταξης ανοίγει τον δρόμο για υπέρμετρες αυξήσεις στα φάρμακα.

Στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ απάντησε με σκληρή γλώσσα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου.

«Το ΠΑΣΟΚ στον τομέα του φαρμάκου θα έπρεπε να σιωπά. Με τη δική μας πολιτική θα μειωθεί κατά 20% η τιμή σε καταξιωμένα φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας, κάτι που θα έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό» είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο