Η υγρασία αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος στους ηλικιωμένους
Λονδίνο: Η αυξημένη υγρασία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφράγματος στους ηλικιωμένους ακόμα και σε σχετικά ήπια κλίματα, σύμφωνα με ελληνική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Heart.
Λονδίνο: Η αυξημένη υγρασία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφράγματος στους ηλικιωμένους ακόμα και σε σχετικά ήπια κλίματα, σύμφωνα με ελληνική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Heart.
Ο Δρ Γεώργιος Γιαννόπουλος του Εθνικού Καπποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών εξέτασε περιπτώσεις θανάτων από έμφραγμα που είχαν καταγραφεί στην περιοχή της Αθήνα το 2001 και διαπίστωσε ότι η υγρασία ήταν ένας εκ των κυριότερων παραγόντων που επηρέαζαν το μέσο μηνιαίο ποσοστό θανάτου από εμφράγματα σε άτομα άνω των 70 ετών.
Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που αναγνωρίζει συσχετισμό μεταξύ υγρασίας και εμφράγματος.
Ο Δρ Γιαννόπουλος και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ κλιματολογικών συνθηκών περιλαμβανομένης της θερμοκρασίας, της ατμοσφαιρικής πίεσης και της υγρασίας με τους 3.126 θανάτους από έμφραγμα που καταγράφηκαν στην Αθήνα το 2001.
Η επεξεργασία των δεδομένων αποκάλυψε ότι στους ηλικιωμένους η μέση ημερήσια θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας ήταν επίσης σημαντικός παράγοντας στο ημερήσιο ποσοστό θανάτων.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η μόνιμη αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να έχει αθροιστική επίδραση στον οργανισμό, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφράγματος.
«Γνωρίζουμε ότι η αυξημένη υγρασία, ειδικά όταν συνδυάζεται με την θερμοκρασία αυξάνει το σωματικό στρες στον οργανισμό και ειδικά στο κυκλοφορικό σύστημα», τονίζει ο Δρ Γιαννόπουλος.
Το κάπνισμα, η υπέρταση, η παχυσαρκία, η απουσία σωματική άσκησης, η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος. Επίσης το οικογενειακό ιστορικό και η ηλικία είναι παράγοντες που συντελούν στην αύξηση της πιθανότητας εμφράγματος.
Τα εμφράγματα είναι συχνότερα στους άνδρες άνω των 45 ετών και στις γυναίκες μετά τα 55.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Έλληνες ειδικοί παρατήρησαν επίσης αύξηση των θανάτων από έμφραγμα στον μήνα Δεκέμβριο, την οποία αποδίδουν στο «Σύνδρομο των Χριστουγέννων», ή πιο απλά στην υπερκατανάλωση φαγητού, ποτού και το συναισθηματικό στρες που συνεπάγονται οι εορτές των Χριστουγέννων.
health.in.gr
- Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι δυο δράστες ενήργησαν μόνοι, λέει η αρχηγός της ομοσπονδιακής αστυνομίας
- Ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία βομβάρδισε λιμάνι στην Υεμένη – Στόχος «φορτία όπλων από τα ΗΑΕ»
- Η επιστροφή των βαμπίρ: Αυτό είναι το κούρεμα – trend του 2026;
- Καιρός: Καταιγίδες την Τρίτη και «βουτιά» του υδράργυρου από Τετάρτη – Πότε θα χιονίσει στην Αττική
- Τα ακίνητα αποκτούν μοναδική ταυτότητα
- Βουνό οι υποχρεώσεις για φορολογούμενους και ασφαλισμένους
- Ντιν Μάρτιν: Ο «Βασιλιάς του Κουλ» που έντυσε τον χειμώνα με τη φωνή του
- Γιατί αυξάνονται κατακόρυφα οι ανήλικοι κρατούμενοι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 30.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/michael-chere-PV8dauzbvtA-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442