Καμπανάκι από την ΕΕ για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε έργα υποδομής
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί με προσφυγή την Ελλάδα και εννέα ακόμα κράτη-μέλη για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με την υποχρεωτική εκπόνηση μελερών για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις πριν από την υλοποίηση έργων υποδομής.
36
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί με προσφυγή την Ελλάδα και εννέα ακόμα κράτη-μέλη για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με την υποχρεωτική εκπόνηση μελερών για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις πριν από την υλοποίηση έργων υποδομής.
Η προειδοποιητική επιστολή -το πρώτο στάδιο της διαδικασίας πριν από την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, θα αποσταλεί στην Ελλάδα, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Κύπρο, την Τσεχία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, την Ολλανδία και την Πολωνία.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, αναφέρει η Επιτροπή, η νομοθεσία δεν προβλέπει την μελέτες για ορισμένες κατηγορίες έργων, όπως η μετατροπή ακαλλιέργητης γης και εκτάσεων ημιάγριας φύσης σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις εντατικής καλλιέργειας και ορισμένες εγκαταστάσεις απόληψης ορυκτών. Η νομοθεσία είναι ακόμη ανεπαρκής από πλευράς πληροφοριών που οφείλει να παρέχει ο φορέας ανάπτυξης.
Η οδηγία που παραβιάζεται (85/337/ΕΚ) απαιτεί από τα κράτη μέλη να εκπονούν μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων ορισμένων δημόσιων και ιδιωτικών έργων, πριν επιτραπεί η εκτέλεσή τους, στις περιπτώσεις που εκτιμάται ότι τα έργα αυτά είναι πιθανόν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
«Η βελτίωση της εθνικής και περιφερειακής νομοθεσίας στο ζήτημα αυτό θα περιστείλει τα περιθώρια διατύπωσης παραπόνων και θα προστατεύσει αποτελεσματικότερα το περιβάλλον της Ευρώπης» δήλωσε ο επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Συνταγή: Σπιτική κιμαδόπιτα
- Καταναλωτές: Η επιστροφή στο σπίτι και το στοίχημα της εξυπηρέτησης
- Για το διάλειμμα: Πέντε υγιεινά σνακ που δίνουν ενέργεια
- Ο Τομ Κρουζ χορεύει με ένα… φτυάρι στη νέα ταινία του – Οι πρώτες εικόνες
- Μπορεί ένα χριστουγεννιάτικο κομμάτι να μας οδηγήσει στην υπερκατανάλωση; Το φαινόμενο Mariah Carey
- Γιατί οι ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες πουλάνε περισσότερο στις… ΗΠΑ





