36

Τα τελευταία χρόνια η αξιοπιστία των υπολογιστών έχει αυξηθεί, καθώς η συχνότητα των βλαβών στα πρώτα χρόνια λειτουργίας έχει ελαφρώς μειωθεί, δείχνει έρευνα της Gartner που δημοσιοποιείται την Τρίτη.

Όπως αναφέρει το Reuters, στο διάστημα 2005-2006, το ποσοστό των επιτραπέζιων συστημάτων που χρειάζονται αντικατάσταση κάποιου εξαρτήματος εντός του πρώτου έτους από την αγορά έπεσε στο 5%, συγκριτικά με το 7% το διάστημα 2003-2004.

Η συχνότητα βλάβης στους φορητούς υπολογιστές επίσης πέφτει, παραμένει όμως σημαντικά υψηλότερος από ό,τι στα συστήματα desktop: H συχνότητα μηχανικής βλάβης στο πρώτο έτος είναι σήμερα 15%, ενώ δύο χρόνια πριν ήταν 20%.

Ως βλάβη ορίζεται οποιοδήποτε περιστατικό επιδιόρθωσης κατά το οποίο αντικαθιστάται ένα τουλάχιστον εξάρτημα, είτε πρόκειται για τη μητρική κάρτα είτε για ένα πλήκτρο.

«Για τους φορητούς, η θραύση της οθόνης ήταν μέχρι πρότινος η συχνότερη βλάβη» σχολιάζει ο αναλυτής Λέσλι Φίρινγκ της Gartner. Όπως εξηγεί, τα τελαυταία χρόνια οι κατασκευαστές έχουν βελτιώσει το σχεδιασμό με πιο ανθεκτικές θήκες και μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσα στην οθόνη και το πληκτρολόγιο όταν ο φορητός είναι κλειστός.

Σήμερα, το 50% των μηχανικών βλαβών στους φορητούς αφορά είτε το σκληρό δίσκο είτε τη μητρική πλακέτα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ