Εκτός λειτουργίας η κύρια κάμερα του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble
Η κύρια κάμερα του πανίσχυρου, αν και γηρασμένου, Διαστημικού Τηλεσκοπίου Hubble, σταμάτησε ξαφνικά να δουλεύει λόγω άγνωστης βλάβης που διερευνούν οι μηχανικοί της NASA.
36
Η κύρια κάμερα του πανίσχυρου, αν και γηρασμένου, Διαστημικού Τηλεσκοπίου Hubble, σταμάτησε ξαφνικά να δουλεύει λόγω άγνωστης βλάβης που διερευνούν οι μηχανικοί της NASA.
Η Προηγμένη Κάμερα Περισκόπησης, ένα όργανο τρίτης γενιάς που εγκαταστάθηκε από το πλήρωμα του διαστημικού λεωφορείου το 2002, σταμάτησε να δουλεύει τη Δευτέρα όταν τα όργανα έδειξαν ότι η τάση τροφοδοσίας υπερέβη το όριο, δήλωσε το Σάββατο εκπρόσωπος του Επιστημονικού Ινστιτούτου Διαστημικού Τηλεσκοπίου στη Βαλτιμόρη.
Οι μηχανικοί ωστόσο αισιοδοξούν ότι η βλάβη είναι δυνατόν να επιδορθωθεί από το έδαφος, σύμφωνα τουλάχιστον με αξιωματούχο του Κέντρου Διαστημικής Πτήσης Goddard της NASA, επίσης στη Βαλτιμόρη.
Επιπλέον, οι τρεις εναπομείνασες κάμερες και τα υπόλοιπα όργανα του Hubble λειτουργούν κανονικά, αν και οι δυνατότητες του τηλεσκοπίου έχουν υποβαθμιστεί σημαντικά.
Το επαναστατικό Hubble, σε τροχιά από το 1990, χρειάζεται επειγόντως νέες μπαταρίες και γυροσκόπια για να μπορεί να παραμένει προσανατολισμένο στο Διάστημα μετά το 2007.
Τελευταία αποστολή
Η τελευταία βλάβη θα μπορούσε να οφείλεται σε ελαττωματικό κύκλωμα, εκτιμά η NASA. Για αυτή την περίπτωση είναι διαθέσιμο εναλλακτικό σύστημα.
Μια άλλη υποψία είναι ότι η μνήμη της κάμερας επηρεάστηκε από την ακτινοβολία κάποιου κοσμικού συμβάντος. Ένα τέτοιο πρόβλημα θα μπορούσε να επιδιορθωθεί με επαναφορά των κυκλωμάτων στην αρχική τους κατάσταση.
Αν η βλάβη αποδειχθεί σοβαρότερη και απαιτεί μηχανική επιδιόρθωση από ανθρώπους, αυτό θα μπορούσε ίσως να γίνει στην τελευταία αποστολή συντήρησης που προγραμματίζει η NASA για το γηρασμένο τηλεσκόπιο.
Στη διάρκεια της αποστολής αυτής, όμως, θα εγκατασταθεί και ένας προωθητικός πύραυλος που θα καταστρέψει το Hubble με ελεγχόμενο εκτροχιασμό, πιθανώς το 2010.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Ρωσία: Ταξιδεύει στις ΗΠΑ ο απεσταλμένος του Πούτιν για συνάντηση με Γουίτκοφ και Κούσνερ
- Αϊτή: Δύναμη ασφαλείας 7.500 ανδρών διαφόρων χωρών συγκροτούν οι ΗΠΑ για να υποταχθούν οι συμμορίες
- Συρία: Πλήξαμε «πάνω από 70 στόχους» με «αεροσκάφη, ελικόπτερα και πυροβολικό», λένε οι ΗΠΑ
- Βολιβία: Διαδηλώσεις εναντίον της κατάργησης των επιδοτήσεων στα καύσιμα από τη νέα δεξιά κυβέρνηση
- Σουδάν: Ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός ζητά ο Ρούμπιο – «Αυτό που γίνεται εκεί πέρα είναι φρικτό»
- Συρία: Επιχείρηση «εκδίκησης» των ΗΠΑ κατά του ISIS – Στόχος η «εξάλειψη μαχητών και υποδομών»


