38

Εκατό παλιά ελληνικά κεντήματα βγήκαν από τις αποθήκες του Μουσείου Victoria & Albert του Λονδίνου και τις προθήκες του Μουσείου Μπενάκη και εκτίθενται ως σύγχρονα έργα τέχνης στο μοντέρνο κτίριο της οδού Πειραιώς.

Σύμφωνα με Τα Νέα, για να αρθεί η παρανόηση και η προκατάληψη ότι τα παλιά ελληνικά κεντήματα είναι δείγμα οπισθοδρόμησης, τη βραδιά των εγκαινίων της έκθεσης και λίγους μήνες πριν από την παρουσίαση της νέας κολεξιόν της Σοφίας Κοκοσαλάκη στο Παρίσι θα δούμε στην οδό Πειραιώς μοντέλα της διεθνούς σχεδιάστριας εμπνευσμένα από τα παλιά.

Πώς έφτασαν τα ελληνικά κεντήματα στο Victoria & Albert του Λονδίνου; Βρετανοί συλλέκτες, διπλωμάτες και αρχαιολόγοι του 19ου αιώνα περιέτρεχαν την Ελλάδα και μάζευαν όχι μόνο αρχαιότητες, αλλά και εκατοντάδες σπάνια παλιά ελληνικά κεντήματα τριών αιώνων που κατέληξαν στις αποθήκες του Μουσείου πανδέκτη των εφαρμοσμένων τεχνών. Ανάλογες συλλογές ελληνικών υφασμάτων έχει το Λούβρο και άλλα μουσεία του κόσμου.

O γάμος, το κυνήγι, τα παραμύθια, ο χορός των γυναικών που κρατιούνται χέρι χέρι και των ανδρών με τα σπαθιά και τον λυράρη στο μέσον… O Μάης -ένας νέος μέσα σε στεφάνι από λουλούδια-, οι άγγελοι με τα ολάνοιχτα φτερά και οι αγαθοί δαίμονες, είναι μερικές μόνο από τις ιστορίες που αποτυπώθηκαν με βελόνα και χρωματιστή κλωστή πάνω στις επιφάνειες των υφασμάτων.

Η έκθεση «Ελληνική κεντητική 17ος – 19ος αιώνας» ανοίγει στις 12 Απριλίου και θα διαρκέσει έως τις 28 Μαΐου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ