53

Την έναρξη των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων σηματοδοτεί η Τσικνοπέμπτη. Οι γιορτινοί ρυθμοί θα διαρκέσουν έως την Καθαρά Δευτέρα στις 6 Μαρτίου.

Το γλέντι της Τσικνοπέμπτης ξεκίνησε από το πρωί και από την οδό Ερμού, όπου γαϊτανάκια και μασκαράδες με πολύχρωμες αποκριάτικες φορεσιές, κουδούνια, κρουστά και ακορντεόν διέσχισαν το κέντρο της πόλης, χορεύοντας και τραγουδώντας, για να καταλήξουν στην πλατεία Κοτζιά.

Εκεί έστησαν έναν αποκριάτικο χορό με τα γαϊτανάκια στη μέση της πλατείας. Ταυτόχρονα, ένα ανοιχτό αμάξι αντίκα, με την Τζέση Παπουτσή και τον Παύλο Κοντογιαννίδη, ξεκίνησε από το Ζάππειο για να συναντήσει τα γαϊτανάκια στην πλατεία Κοτζιά.

Το γλέντι κορυφώθηκε στη Βαρβάκειο Αγορά με μεζέδες, κρασί, τραγούδι και σάτιρα.

Τη γιορτή πλαισιώνουν ο Κώστας Φέρρης, η Θεοδοσία Στίγκα, ο Θεόδωρος Λίζος και ο Γιώργος Κουτουλάκης, τραγουδώντας ρεμπέτικο, σμυρναίικο και λαϊκό, καθώς και τα νταούλια και οι ζουρνάδες από την Ήπειρο με τη Γιώτα Βέη και τον Γιώργο Κοτσίνη και οι κιθάρες του Διονύση Λαυράγκα σε ζακυνθινές μαντολινάτες.

Γιορτή και στη Θεσσαλονίκη

Το κέφι «πλημμύρισε» την πλατεία Αριστοτέλους, με αφορμή τη συναυλία που διοργάνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης για την Τσικνοπέμπτη.

Τους μικρούς και μεγάλους θεατές, πολλοί από τους οποίους ήταν ντυμένοι με αποκριάτικες στολές, ξεσήκωσαν με τα τραγούδια τους ο Κώστας Μακεδόνας, ο Μάνος Πυροβολάκης, ο Σαρμπέλ, η Βανέσσα Αδαμοπούλου, ο Γιώργος Λεμπέσης και το ροκ συγκρότημα ΟΝΙΡΑΜΑ. Επίσης, συμμετείχαν τα «Χάλκινα της Γουμένισσας», ενώ την απαραίτητη λατινοαμερικάνικη πινελιά έδωσε το συγκρότημα Samba.

Στην γιορταστική ατμόσφαιρα συνέβαλλαν οι ξυλοπόδαροι, οι ζογκλέρ και οι κλόουν που μοίρασαν σερπαντίνες, μάσκες, κομφετί και αποκριάτικα καπέλα.

Το βράδυ, η πλατεία Αριστοτέλους ήταν φωταγωγημένη σε όλα τα κεντρικά της σημεία, ενώ τον ουρανό φώτισαν δεκάδες πυροτεχνήματα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ