Καρκινογόνα από το κόκκινο κρέας προκαλούν όγκους στο παχύ έντερο
Βρετανοί ερευνητές ίσως ανακάλυψαν γιατί η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στο ορθό ή στο παχύ έντερο. Το κόκκινο κρέας φαίνεται ότι αυξάνει τα επίπεδα ουσιών που προκαλούν βλάβες στο DNA.
36
Βρετανοί ερευνητές ίσως ανακάλυψαν γιατί η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στο ορθό ή στο παχύ έντερο. Το κόκκινο κρέας φαίνεται ότι αυξάνει τα επίπεδα ουσιών που προκαλούν βλάβες στο DNA.
Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cancer Research, προσφέρει «την πρώτη αναμφισβήτηση σύνδεση ανάμεσα στο κόκκινο κρέας και τα πρώιμα στάδια του καρκίνου» αναφέρει στο Reuters η Σίλα Μπίνγκχαμ, επικεφαλής των ερευνητών στη Μονάδα Ανθρώπινης Διατροφής στο Κέμπριτζ και το βρετανικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
Παλαιότερες δημοσιεύσεις της ίδιας ομάδας είχαν αποκαλύψει ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στην αυξημένη κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και τον καρκίνο στο κόλον ή το ορθό: Τα άτομα που καταναλώνουν κόκκινο κρέας πάνω από δύο φορές την ημέρα διατρέχουν κίνδυνο αυξημένο κατά περίπου 30% σε σχέση με τα άτομα που τρώνε κόκκινο κρέας το πολύ μια φορά την εβδομάδα.
Στο νέο πείραμα, οι ερευνητές εξέτασαν κύτταρα του βλεννογόνου του παχέος εντέρου από εθελοντές που ακολούθησαν για 15 ημέρες διατροφή είτε χορτοφαγική, είτε πλούσια είτε σε κόκκινο κρέας, είτε πλούσια σε φυτικές ίνες.
Διαπιστώθηκε ότι η υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει στο παχύ έντερο τα επίπεδα Ν-νιτροζοενώσεων, ουσιών που συνδέονται στο DNA και διευκολύνουν τις μεταλλάξεις.
Οι βλάβες του DNA συνήθως επιδιορθώνονται στον οργανισμό, και οι φυτικές ίνες βοηθούν στη διαδικασία. Όμως σε ορισμένα άτομα παραμένουν βλάβες που αργότερα μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη διαγνωστικού τεστ για τα αρχικά στάδια της νόσου. Παράγονες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου είναι, εκτός από το κόκκινο κρέας, η υψηλή πρόσληψη λίπους, ζωικών πρωτεΐνών και επεξεργασμένων υδατανθράκων, καθώς και η καθιστική ζωή.
Περίπου το 5% των κρουσμάτων οφείλονται σε κληρονομικούς παράγοντες, οι επιστήμονες εκτιμούν ωστόσο ότι το 70% των περιπτώσεων μπορούν να προληφθούν με διατροφικές αλλαγές.
Στις ανεπτυγμένες χώρες η ασθένεια χτυπά κάθε χρόνο 940.000 ανθρώπους, από τους οποίους περισσότεροι από τους μισούς τελικά πεθαίνουν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τραμπ: Νέα πίεση στην Ουκρανία – Να «κινηθεί γρήγορα» στις διαπραγματεύσεις για το τέλος του πολέμου
- ΠΑΣΟΚ: Ένοχη σιωπή της κυβέρνησης μπροστά στις συνεχείς αποκαλύψεις στη δίκη του Predator
- Θέμα Eurofighter και Γλυπτών του Παρθενώνα έβαλε ο Γεραπετρίτης στην ΥΠΕΞ του Ηνωμένου Βασιλείου
- Ο Λανουά, ο Βαλέρι και το χάος
- Αν έχετε στον λογαριασμό σας 100 ευρώ, ενδέχεται να κερδίσετε έναν πίνακα του Πικάσο αξίας ενός εκατομμυρίου
- Tα λάθη με τη φόρτιση κινητών και laptop που μπορεί να κοστίσουν ακριβά





