Με την υποστήριξη του ΟΗΕ ο φορητός υπολογιστής των 100 δολαρίων
Τα Ηνωμένα Έθνη παρείχαν την Πέμπτη τη στήριξή τους στο σχέδιο του Νίκολας Νεγκρoπόντε για την παραγωγή εκατομμυρίων φορητών υπολογιστών των 100 δολαρίων για τους μαθητές των αναπτυσσόμενων χωρών. Στόχος η μείωση τοτ ψηφιακού χάσματος.
36
Τα Ηνωμένα Έθνη παρείχαν την Πέμπτη τη στήριξή τους στο σχέδιο του Νίκολας Νεγκρoπόντε για την παραγωγή εκατομμυρίων φορητών υπολογιστών των 100 δολαρίων για τους μαθητές των αναπτυσσόμενων χωρών.
Ο Κεμάλ Ντερβίς, επικεφαλής του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNDP) θα υπογράψει το Σάββατο μνημόνιο συνεργασίας με τον Νεγκρεπόντε, πρόεδρο της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης One Laptop per Child (Ένα λάπτοπ για κάθε παιδί), στη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός.
Στόχος του Νεγκρoπόντε, του ελληνικής καταγωγής προέδρου του Media Lab στο MIT, είναι να έχει παραδώσει ένα εκατομμύριο φθηνούς φορητούς έως τα τέλη του 2007.
Σύμφωνα με το σχέδιο της οργάνωσης, οι φορητοί θα αγοράζονται από τις κυβερνήσεις ή από δωρητές, θα θεωρούνται όμως περιουσιακό στοιχείο των μαθητών που τους παραλαμβάνουν.
Περίπου στο μέγεθος μεγάλου βιβλίου, ο φορητός των 100 δολαρίων έχει φωτεινό πράσινο χρώμα και διαθέτει μια κίτρινη μανιβέλα, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και όπου δεν υπάρχει δίκτυο ηλεκτροδότησης.
Οι συσκευές θα τρέχουν κάποιο «ανοιχτό» λειτουργικό σύστημα, όπως το Linux, και μπορούν επίσης να συνδέονται σε ασύρματα δίκτυα.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν έχει επίσης εκφράσει τη στήριξή του στο πρόγραμμα του Νεγκρεπόντε. Η εταιρεία Intel, ωστόσο, καθώς και ορισμένοι αναλυτές, υποστήριξαν ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν θα δείξουν ενδιαφέρον για ένα «γκάτζετ» των 100 δολαρίων με περιορισμένο εύρος λογισμικού και δυνατοτήτων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- NBA: Πράσινο φως για επέκταση – Σιάτλ και Λας Βέγκας στο προσκήνιο
- Τραγωδία στον Βόλο – «Καιγόταν ολόκληρη, της έριξα ένα μπουφάν να σβήσει αλλά έπεσε νεκρή μπροστά μου»
- Ο Άνταμ Σάντλερ αφήνει την κωμωδία και πιάνει (ξανά) το δράμα
- Anthropic: Το Claude Code αναλαμβάνει τον έλεγχο του υπολογιστή σας και υπόσχεται να εκτελεί άμεσα εργασίες
- Ο Ρεμίρο καλοβλέπει την Μπαρτσελόνα: «Μπάρτσα; Ποτέ δεν ξέρεις»!
- Ποιο είναι το «Πηγάδι του Διαβόλου» – Εκεί που έχασε τη ζωή του ο 34χρονος δύτης



