Σε κάθετη πτώση το ποσοστό των ανταγωνιστικών ελληνικών επιχειρήσεων
Δυσάρεστα μηνύματα για την εικόνα της ελληνικής επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας καταγράφονται σε μελέτη της KANTOR-Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΑΕ, που αναλύει στοιχεία της παγκόσμιας έρευνας ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum.
Δυσάρεστα μηνύματα για την εικόνα της ελληνικής επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας καταγράφονται σε μελέτη της KANTOR-Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΑΕ, που αναλύει στοιχεία της παγκόσμιας έρευνας ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum και παρουσιάστηκε τη Δευτέρα σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).
Η μελέτη καταγράφει ότι το ποσοστό των ελληνικών ανταγωνιστικών εταιρειών, από 21% την περίοδο 1998-2002 έπεσε στο 19% το 1999-2003 και στο 15% το 2000-2004. Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση, συγκρίνει επιδόσεις της τελευταίας πενταετίας 3.400 ελληνικών επιχειρήσεων με ετήσια έσοδα πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ με επιδόσεις επιχειρήσεων αντίστοιχων κλάδων στις ΗΠΑ.
Στις παρατηρήσεις της μελέτης αναφέρεται πως η βιομηχανία εμφανίζεται ανταγωνιστικότερη του εμπορίου και του τουρισμού, ενώ οι υπηρεσίες, πλην των χρηματοοικονομικών και των μεταφορών, εμφανίζονται ανταγωνιστικότερες της βιομηχανίας.
«Στρατηγική επιλογή για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων πρέπει να αποτελεί η υγιής διεθνοποίηση και όχι η ευκαιριακή μετεγκατάσταση παραγωγικών δραστηριοτήτων τους» τόνισε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Γιώργος Μυλωνάς.
Μεταξύ άλλων είπε ότι απαιτείται υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα από την Πολιτεία για την αύξηση των πρωτοβουλιών εξωστρέφειας και διεθνοποίησης και, προς αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να αλλάξει το σημερινό τεράστιο και αντιπαραγωγικό κράτος, αλλά και η νοοτροπία της κοινωνίας.
«Για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα είναι αδιανόητο να υπάρχουν δημόσιες υπηρεσίες που κλείνουν στις 12.30, τελωνεία που δεν λειτουργούν συνεχώς και το Σαββατοκύριακο, λιμάνια που δεν εργάζονται επί 24ώρου βάσεως» παρατήρησε.
Να αποτινάξουμε τη μιζέρια και το φθόνο και να επικρατήσει η άμιλλα πρότεινε ο παριστάμενος υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Φώλιας, εκτιμώντας ότι μπορεί να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι πρέπει να αντιληφθούμε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να «ποντάρει» στο «φθηνό εργατικό χέρι», αλλά στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων της. Επίσης, αναφέρθηκε στην προετοιμασία νέου επενδυτικού νόμου που θα ισχύσει από το 2007, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του τάχθηκε κατά της μείωσης των μισθών και υπέρ της αύξησης της παραγωγικότητας των εργαζομένων.
Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες είναι ένα ποιητικό έργο που ο Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ - όπως δεν τελείωσε ποτέ τα περισσότερα έργα του.
Η ταινία, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα έπειτα από τρία χρόνια παραγωγής φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το πιο κρίσιμο ζήτημα του καιρού μας: την κλιματική κρίση. Το Mankind’s Folly έρχεται στον κινηματογράφο Δαναό για δύο μόνο προβολές το Σάββατο 17 & την Κυριακή 18 Ιανουαρίου.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας