Πυρά Εργατικών Κέντρων κατά της πρότασης ΣΕΒ για πάγωμα μισθών στους φτωχούς νομούς
Την αντίθεση τους στην πρόταση του ΣΕΒ να εξαιρεθούν από την ΕΓΣΣΕ και τις αυξήσεις στους μισθούς, οι εργαζόμενοι των νομών Δράμας, Ημαθίας, Καστοριάς και Φλώρινας, εξέφρασαν τα Εργατικά Κέντρα των περιοχών αυτών. Προειδοποίηση για κινητοποιήσεις από τη ΓΣΕΕ.
Τη ριζική αντίθεση τους στην πρόταση του προέδρου του ΣΕΒ Οδυσσέα Κυριακόπουλου να εξαιρεθούν από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και τις αυξήσεις στους μισθούς, οι εργαζόμενοι των νομών Δράμας, Ημαθίας, Καστοριάς και Φλώρινας, εξέφρασαν τα Εργατικά Κέντρα των περιοχών αυτών. Προειδοποίηση για κινητοποιήσεις από τη ΓΣΕΕ.
Η πρόταση είναι προκλητική και απαράδεκτη και πρέπει να αποσυρθεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων ΣΕΒ-ΓΣΕΕ, τόνισαν οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων Δράμας Χρήστος Βασιλειάδης, Καστοριάς Κώστας Διαμαντής, Φλώρινας Γιάννης Δημητρίου, Βέροιας Δημήτρης Τσαβδαρίδης και ο αναπληρωτής γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Νάουσας Θανάσης Τσίτσης, σε κοινή σύσκεψη που είχαν στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Οπως εκτίμησαν, στο στόχαστρο του ΣΕΒ έχει μπει ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και οι ίδιοι δεν είναι διατεθειμένοι να συναινέσουν σε μια τέτοια εξέλιξη, αφού αν εξαιρεθούν οι τέσσερις νομοί αυτομάτως η Σύμβαση που θα υπογραφεί δεν θα είναι εθνική και γενική.
Κάλεσαν δε την κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη αποτελεσματικών μέτρων στους τέσσερις νομούς.
Οι πρόεδροι δήλωσαν αποφασισμένοι να συντονίσουν τις κινητοποιήσεις τους ώστε να μην συζητηθεί καν η συγκεκριμένη πρόταση του προέδρου του ΣΕΒ, ενώ θα επιδιώξουν συναντήσεις με το υπουργείο Απασχόλησης και τη ΓΣΕΕ, αλλά και με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τους πολιτικούς αρχηγούς και το Κοινοβούλιο.
Ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας άφησε αιχμές και κατά της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, ενώ παρατήρησε πως η πρόταση του προέδρου του ΣΕΒ βρίσκει έδαφος στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, για το οποίο ευθύνονται οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Οι συνδικαλιστές είπαν ότι μια πιθανή εφαρμογή της πρότασης δεν πρόκειται να συνεισφέρει τίποτε στην αντιμετώπιση της ανεργίας στους τέσσερις νομούς, η οποία κινείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα στη Νάουσα η ανεργία φτάνει το 50%, στη Δράμα το 30%, στη Φλώρινα το 28%, στην Καστοριά και τη Βέροια το 25%.
Προειδοποίηση από τη ΓΣΕΕ
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ αποφάσισε την Τρίτη να εντείνει τις προσπάθειες για τη διεκδίκηση ουσιαστικών και πραγματικών αυξήσεων στους μισθούς μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Προς την κατεύθυνση αυτή καλεί σε σύσκεψη τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα, προειδοποιώντας τους εργοδότες ότι, αν στην επόμενη συνάντηση διαπραγμάτευσης στις αρχές Φεβρουαρίου δεν δοθούν ικανοποιητικές απαντήσεις, θα υπάρξει άμεση και δυναμική αγωνιστική κινητοποίηση.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.