Δικαστική διαδικασία κατά της Ελλάδας για την προστασία θαλάσσιων θηλαστικών
Η Ελλάδα και επτά ακόμα χώρες-μέλη της ΕΕ δεν επιτηρούν επαρκώς τα ενδιαιτήματα όπου ζουν οι φάλαινες, τα δελφίνια και τις φώκαινες, έκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ξεκίνησε την Τρίτη τη σχετική δικαστική διαδικασία για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας..
36
Η Ελλάδα και επτά ακόμα χώρες-μέλη της ΕΕ παραβιάζουν την κοινοτική νομοθεσία για τις φάλαινες, τα δελφίνια και τις φώκαινες που ζουν κοντά στις ακτές, έκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ξεκίνησε την Τρίτη τη σχετική δικαστική διαδικασία.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή θεωρεί ότι ότι η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν εφαρμόζουν επαρκώς την κοινοτική Οδηγία για τα ενδιαιτήματα, σύμφωνα με την οποία απαιτείται αυστηρή προστασία όλων των κητοειδών.
Στην Οδηγία αυτή, όλα τα κητοειδή θεωρούνται «είδη κοινοτικού ενδιαφέροντος» -χαρακτηρισμός που σημαίνει ότι απειλούνται με εξαφάνιση, είναι ευάλωτα, σπάνια ή χρειάζονται να τύχουν ειδικής προσοχής. Επιπλέον, με την οδηγία επιβάλλεται στα κράτη μέλη η υποχρέωση να ορίσουν ειδικές περιοχές διατήρησης για το ρινοδέλφινο (Tursiops truncates) και τη φώκαινα (Phocoena phocoena). Τα κράτη μέλη οφείλουν να παρακολουθούν την κατάσταση από πλευράς διατήρησης, όλων των φυσικών ενδιαιτημάτων και των ειδών που καλύπτει η οδηγία.
Όπως αναφέρεται στη σχετική σημερινή ανακοίνωση η Επιτροπή, κατόπιν καταγγελιών που κατατέθηκαν για έλλειψη επιτήρησης της κατάστασης των κητοειδών στη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο, εξέτασε την κατάσταση και στα υπόλοιπα κράτη μέλη που διαθέτουν ακτές. Από την εξέταση αυτή προέκυψαν τα εξής:
Η Ελλάδα και η Ιταλία λαμβάνουν μόνο σποραδικά μέτρα επιτήρησης και στερούνται εθνικής στρατηγικής.
Το Βέλγιο και η Ολλανδία έχουν θεσπίσει συστήματα επιτήρησης για τα κητοειδή, αλλά η Επιτροπή θεωρεί ότι η συχνότητα παρακολούθησης στα συστήματα αυτά, δηλαδή μία φορά κάθε δέκα έτη, είναι ανεπαρκής.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναπτύσσονται δραστηριότητες επιτήρησης μόνο σε τμήματα των χωρικών υδάτων, με επίσης ανεπαρκή συχνότητα παρακολούθησης.
Η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία αναπτύσσουν δραστηριότητες επιτήρησης σε τμήματα μόνο των χωρικών τους υδάτων, και με αυτές δεν καλύπτουν όλα τα κητοειδή.
Η Επιτροπή είναι της άποψης ότι η επιτήρηση της κατάστασης από πλευράς διατήρησης των ειδών πρέπει να εκτελείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, να αφορά όλα τα κητοειδή και να καλύπτει όλες τις περιοχές στις οποίες συχνάζουν τα εν λόγω είδη. Το σύστημα επιτήρησης θα πρέπει επίσης να διασφαλίζει τη διάθεση πληροφοριών για το επίπεδο και την κατανομή του πληθυσμού κητοειδών έτσι ώστε να μπορεί να εκτιμάται ορθώς η κατάστασή τους από πλευράς διατήρησης.
ΑΠΕ
- Η κυβέρνηση Τραμπ αποκαλύπτει μέρος του εκρηκτικού φακέλου Επσταϊν
- Ρωσία: Ταξιδεύει στις ΗΠΑ ο απεσταλμένος του Πούτιν για συνάντηση με Γουίτκοφ και Κούσνερ
- Αϊτή: Δύναμη ασφαλείας 7.500 ανδρών διαφόρων χωρών συγκροτούν οι ΗΠΑ για να υποταχθούν οι συμμορίες
- Συρία: Πλήξαμε «πάνω από 70 στόχους» με «αεροσκάφη, ελικόπτερα και πυροβολικό», λένε οι ΗΠΑ
- Βολιβία: Διαδηλώσεις εναντίον της κατάργησης των επιδοτήσεων στα καύσιμα από τη νέα δεξιά κυβέρνηση
- Σουδάν: Ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός ζητά ο Ρούμπιο – «Αυτό που γίνεται εκεί πέρα είναι φρικτό»


