Το κόκκινο κρασί ευεργετικό για τους πάσχοντες από στεφανιαία νόσο
Νέα Υόρκη: Το κόκκινο κρασί, ακόμα και όταν δεν περιέχει αλκοόλ, μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στις αρτηρίες στα άτομα με στεφανιαία νόσο, σύμφωνα με ελληνική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Hypertension.
Νέα Υόρκη: Το κόκκινο κρασί, ακόμα και όταν δεν περιέχει αλκοόλ, μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στις αρτηρίες στα άτομα με στεφανιαία νόσο, σύμφωνα με ελληνική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Hypertension.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξάνδρα της Αθήνας με επικεφαλής τον Δρ Εμμανουήλ Ν. Καρατζή έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 15 πάσχοντες από στεφανιαία νόσο.
Συγκεκριμένα οι επιστήμονες έλεγξαν την αρτηριακή δυσκαμψία και την αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια νηστείας, 30, 60 και 90 λεπτά μετά την κατανάλωση 20 ml κανονικού ή μη αλκοολούχου κόκκινου κρασιού.
Τόσο το κανονικό όσο και το μη αλκοολούχο κόκκινο κρασί μείωσαν σημαντικά την αρτηριακή δυσκαμψία, όπως και την κεντρική συστολική αρτηριακή πίεση. Ειδικότερα, η κεντρική συστολική αρτηριακή πίεση έπεσε κατά 7,4 mm Hg και 5,4 mm Hg μετά την κατανάλωση κόκκινου κρασιού και μη αλκοολούχου κόκκινου κρασιού αντίστοιχα.
Ο Δρ Καρατζής επισημαίνει ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα του θέματος ώστε να διευκρινιστεί ο ακριβής μηχανισμός που βρίσκεται πίσω από την συγκεκριμένη παρατήρηση.
Το γεγονός ότι και οι δύο τύποι κόκκινου κρασιού μειώνουν την αρτηριακή δυσκαμψία δείχνει ότι η επίδραση αυτή μπορεί ενδεχομένως να αποδοθεί στις αντιοξειδωτικές ουσίες του κόκκινου κρασιού και όχι μόνο στο αλκοόλ.
Είναι πιθανό οι αντιοξειδωτικές ουσίες που εμπεριέχονται στο κόκκινο κρασί είναι πολύ ισχυρές και εξαιρετικά σημαντικές για την αρτηριακή λειτουργία, όπως έχει διαπιστωθεί από πολλές ερευνητικές ομάδες.
«Ίσως αξίζει να μετρήσουμε απευθείας την συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα ή τις ισοπροστάνες αμέσως μετά την κατανάλωση κόκκινου κρασιού», προτείνει ο Δρ Καρατζής.
Επίσης τονίζει ότι η μακροχρόνια κατανάλωση κόκκινου κρασιού, με ή χωρίς αλκοόλ, που οδηγεί σε βελτίωση τις αρτηριακές ιδιότητες και σε μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο, θα πρέπει να διερευνηθεί.