Τρίτη 21 Απριλίου 2026
weather-icon 18o
Κενό στα μέτρα ασφάλειας αποκαλύπτει Βρετανός δημοσιογράφος

Κενό στα μέτρα ασφάλειας αποκαλύπτει Βρετανός δημοσιογράφος

Πρόβλημα στα μέτρα ασφάλειας μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας αποκάλυψε δημοσιογράφος, που ταξίδεψε με το Eurostar, με διαβατήριο άλλου ατόμου. Την ίδια ώρα, απαγγέλθηκαν κατηγορίες βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου σε έναν συλληφθέντα για την 21η Ιουλίου.

53

Πρόβλημα στα μέτρα ασφάλειας μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας αποκάλυψε δημοσιογράφος του ειδησεογραφικού δικτύου Sky News, ο οποίος κατάφερε να ταξιδέψει με το Eurostar, με διαβατήριο άλλου προσώπου, αναπαριστώντας τις συνθήκες μετάβασης ενός από τους επίδοξους βομβιστές του Λονδίνου στη Ρώμη.

Όπως μετέδωσε το Sky News, ο δημοσιογράφος Τζόναθαν Σάμιουελς κατάφερε να περάσει όλους τους ελέγχους, αφού είχε αγοράσει ένα εισιτήριο, χρησιμοποιώντας το διαβατήριο συναδέλφου του.

Παρά το γεγονός ότι δεν έμοιαζε με το πρόσωπο της φωτογραφίας στο διαβατήριο, οι υπάλληλοι στο Διεθνές Τερματικό Σταθμού του Γουάτερλου -όπου τα μέτρα ασφάλειας έχουν ενισχυθεί μετά την επίθεση της 7ης Ιουλίου και την απόπειρα τρομοκρατικών ενεργειών της 21ης Ιουλίου- του εξέδωσαν κανονικά εισιτήριο για το τρένο.

Ο δημοσιογράφος επιβιβάστηκε στο τρένο, πραγματοποίησε το ταξίδι έως το Παρίσι, όπου πέρασε εύκολα από τους ελέγχους διαβατηρίων. Το περιστατικό έχει καταγραφεί με κρυφή κάμερα.

Ο Σάμιουελς έκανε μια αναπαράσταση των συνθηκών εξόδου από τη χώρα του επίδοξου βομβιστή της 21ης Ιουλίου Χαμντί Ισαάκ, ο οποίος μετά την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο σταθμό του μετρό Shepherds Bush, χρησιμοποίησε το όνομα Οσμάν Χουσεΐν και μετέβη στη Ρώμη.

Κατηγορητήριο εναντίον συλληφθέντα

Σε ένανάνδρα, ο οποίος είχε συλληφθεί ως ύποπτος για τις απόπειρες επιθέσεων την 21η Ιουλίου, απαγγέλθηκε την Τετάρτηκατηγορητήριο, βάσει του βρετανικού αντιτρομοκρατικού νόμου.

Πρόκειται για τον Ισμαέλ Αμπντουραχμάν, 23 ετών, ο οποίος είχε συλληφθεί στις 28 Ιουλίου στο Κένινγκτον του νοτιοανατολικού Λονδίνου. Είναι ο πρώτος συλληφθείς εναντίον του οποίου απαγγέλλεται κατηγορητήριο σε σχέση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο.

Ο Αμπντουραχμάν θα εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου την Πέμπτη. Κατηγορείται ότι απέκρυψε πληροφορίες που ενδεχομένως θα είχαν οδηγήσει στην σύλληψη προσώπου που εμπλεκόταν σε αδίκημα τρομοκρατικής φύσης. Εκτιμάται ότι το πρόσωπο στο οποίο αναφέρεται στο κατηγορητήριο είναι ο επίδοξος βομβιστής που εντοπίστηκε στη Ρώμη.

Προς έκδοση συλληφθέντες σε Ρώμη και Ζάμπια

Εν τω μεταξύ, το Λονδίνο ζήτησε επίσημα την Τετάρτη την έκδοση του Χαμντί Ισαάκ από τη Ρώμη, όπου συνελήφθη λίγες ημέρες μετά την απόπειρα της 21ης Ιουλίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της βρετανικής πρεσβείας στη Ρώμη, η έκδοση του επίδοξου βομβιστή θα πραγματοποιηθεί έως τα τέλη του 2005. Η ακριβής ημερομηνία για την έκδοση του Χαμντί Ισαάκ αναμένεται να καθοριστεί την Πέμπτη.

Παράλληλα, η Ζάμπια ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει στην Βρετανία τον ύποπτο που συνελήφθη εκεί και θεωρείται ότι εμπλέκεται στην υπόθεση της τρομοκρατικής επίθεσης της 7ης Ιουλίου, καθώς και ότι είχε λάβει μέρος στην προσπάθεια εγκατάστασης στρατοπέδου εκπαίδευσης μελών της Αλ Κάιντα στο Όρεγκον των ΗΠΑ.

Οι Βρετανοί επιθυμούν να ανακρίνουν τον Χαρούν Ρασίντ Ασουάτ από το Γουέστ Γιόρκσαϊρ, αλλά ενδιαφέρον για αυτόν έχουν δείξει και οι Αρχές των ΗΠΑ. Οι συγγενείς του φοβούνται ότι θα καταλήξει στο Γκουαντανάμο. Πάντως, η Ζάμπια δήλωσε ότι σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις Βρετανίας και ΗΠΑ, αποφασίστηκε ότι ο ύποπτος θα εκδοθεί στη Βρετανία, επειδή έχει βρετανική ιθαγένεια.

Την ίδια ώρα, το Πακιστάν δήλωσε ότι από τις έρευνες που διεξάγονται δεν προκύπτουν στοιχεία πως οι καμικάζι της 7ης Ιουλίου είχαν επισκεφθεί θρησκευτικά σχολεία (μαντράσας) της χώρας. Τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν δημοσιεύματα που έφεραν τους δύο βομβιστές, Σαχζάντ Τανουίρ και Μοχάμεντ Σιδίκ Χαν, να έχουν μεταβεί σε μαντράσας του Πακιστάν τα προηγούμενα χρόνια.

Από τις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου 56 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένου των τεσσάρων καμικάζι. Όπως ανακοίνωσαν οι βρετανικές αρχές, κάθε οικογένεια θύματος θα λάβει αποζημίωση 11.000 λιρών ή περίπου 16.000 ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Απριλίου 2026
Cookies