Ένταση και διαδηλώσεις στην ΠΓΔΜ κατά τις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές
Σε τεταμένο κλίμα διεξάγεται την Κυριακή ο επαναληπτικός γύρος των δημοτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ. Διαδηλώσεις στα Σκόπια, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για νοθεία στον πρώτο γύρο.
43
Σε τεταμένο κλίμα διεξάγεται την Κυριακή ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ. Επαναληπτικές εκλογές διεξάγονται σε 57 από τους 84 δήμους της ΠΓΔΜ, μεταξύ των οποίων και τα Σκόπια.
Ειδικά στην περίπτωση της πρωτεύουσας, πραγματοποιήθηκαν δυναμικές διαδηλώσεις από μέλη και ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης, που στηρίζει τον ανεξάρτητο υποψήφιο για τη δημαρχία Τρίφον Κοστόφσκι και κατηγορεί την κυβέρνηση για νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος στον πρώτο γύρο.
Διαμαρτυρίες για νοθεία στον πρώτο γύρο των εκλογών διατυπώθηκαν και στη δυτική ΠΓΔΜ, όπου κυριαρχεί το αλβανικό στοιχείο.
Στις περιοχές αυτές το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών κάλεσε τους υποστηρικτές του να μποϊκοτάρουν το δεύτερο γύρο των εκλογών, μετά τις «προφανείς παρατυπίες» που έγιναν στον πρώτο γύρο.
Οι περίπου 400 παρατηρητές της διεθνούς κοινότητας που βρέθηκαν στην ΠΓΔΜ στον πρώτο γύρο των εκλογών εξέφρασαν αρκετές φορές επιφυλάξεις για την εκλογική διαδικασία.
Δυτικοί διπλωμάτες προειδοποίησαν εξάλλου τις αρχές των Σκοπίων ότι οι δημοτικές εκλογές θα θεωρηθούν ως δοκιμασία-κλειδί για να διαπιστωθεί η ικανότητα της χώρας να εφαρμόσει δυτικά πρότυπα, καθώς προσπαθεί να κάνει βήματα για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι εκλογές είναι οι πρώτες που διεξάγονται με βάση το νέο νόμο, που μείωσε τον αριθμό των διευρυμένων δημαρχιών από 123 σε 84. Η επαναχάραξη των εσωτερικών συνόρων προκάλεσε αλλαγές που εξυπηρετούν τους Αλβανούς σε 16 περιφέρειες, γεγονός που έκανε τον σλαβικό πληθυσμό να φοβάται διχοτόμηση της χώρας με βάση την εθνοτική σύνθεση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γερμανικό
- Ζαφείρης Μελάς: «Δέχτηκα πάρα πολύ μεγάλο μπούλινγκ λόγω καταγωγής»
- Κορωπί: Σύγκρουση ΙΧ με μοτοσικλέτα – Δύο τραυματίες, ο ένας σοβαρά
- Κίνηση: «Έμφραγμα» στον Κηφισό – Σε ποιους άλλους δρόμους καταγράφονται μεγάλες καθυστερήσεις
- Η δύσκολη εξίσωση με τους ξένους διαιτητές των πλέι οφ τίτλου
- Κρήτη: Θρίλερ με την εξαφάνιση της 43χρονης – Νεκρός ο πρώην σύντροφός της – Τι λέει ο γιος της αγνοούμενης
- Σήμερα κρίνεται εάν η κυβερνητική παράταξη έχει έστω και επίφαση σεβασμού στους θεσμούς
- ΠΑΣΟΚ: Μετά τους Δελφούς ο Ανδρουλάκης πάει Κάραβελ – Η συνεδρίαση της Κ.Π.Ε., το νέο Πολιτικό Συμβούλιο και οι νέες ισορροπίες
- Οι Χειμερινοί Κολυμβητές στο Θέατρο «Δόρα Στράτου»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-1-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442