Ψάρι βραστό ή ψητό για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου
Νέα Υόρκη: Οι ηλικιωμένοι που τρώνε τόνο κονσέρβας ή ψάρι βραστό ή ψητό έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου από εκείνους που προτιμούν το ψάρι τηγανητό, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.
Νέα Υόρκη: Οι ηλικιωμένοι που τρώνε τόνο κονσέρβας ή ψάρι βραστό ή ψητό έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου από εκείνους που προτιμούν το ψάρι τηγανητό, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Brigham and Women της Βοστόνης με επικεφαλής τον Δρ Ντάριους Μοζαφαριάν έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 4.775 άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω για 12 χρόνια καταγράφοντας τον τύπου του ψαριού που έτρωγαν και τη συχνότητα της κατανάλωσης, καθώς και τον αριθμό των εγκεφαλικών επεισοδίων.
Η κατανάλωση ψαριού τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα δεν φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου περισσότερο από μια έως τέσσερις μερίδες την εβδομάδα.
Η συχνή κατανάλωση ψητού ή βραστού ψαριού ή τόνου κονσέρβας όμως μείωνε κατά 30% τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου συγκριτικά με τα άτομα που έτρωγαν λιγότερο από μια φορά ψάρι το μήνα.
Μάλιστα τα άτομα που έτρωγαν τηγανητό ψάρι ή σάντουιτς με ψάρι περισσότερο από μια φορά την εβδομάδα είχαν περισσότερες από 40% πιθανότητες εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου.
Ο Δρ Μοζαφαριάν εξηγεί ότι τα άτομα που τρώνε μεγάλες ποσότητες τόνου και ψητού ή βραστού ψαριού παίρνουν περισσότερα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι κάνουν καλό στα αιμοφόρα αγγεία, την αρτηριακή πίεση και την φλεγμονή.
Αντιθέτως το τηγανητό ψάρι ή το ψάρι που συνήθως περιέχεται στα σάντουιτς είναι λευκό ψάρι το οποίο έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ιχθυέλαιο άρα και χαμηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα.