Ανησυχία στην κτηματαγορά εν όψει των φορολογικών αλλαγών στα ακίνητα
Διάχυτη είναι πλέον η απαισιοδοξία των ειδικών της αγοράς για τη γενικότερη ανάπτυξη της ελληνικής κτηματαγοράς. Το 55% των ερωτηθέντων σε έρευνα του Oικονομικού Πανεπιστημίου εκτιμά ότι η γενική κατάσταση θα είναι χειρότερη ή πολύ χειρότερη.
Διάχυτη είναι πλέον η απαισιοδοξία των ειδικών της αγοράς για τη γενικότερη ανάπτυξη της ελληνικής κτηματαγοράς. Το 55% των ερωτηθέντων σε έρευνα του τμήματος Στατιστικής του Oικονομικού Πανεπιστημίου εκτιμά ότι η γενική κατάσταση θα είναι χειρότερη ή πολύ χειρότερη.
Tο 50,82% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η γενική κατάσταση θα είναι χειρότερη ύστερα από 6 μήνες, ενώ ένα 3,28% εκτιμά ότι θα είναι πολύ χειρότερη. Tα συμπεράσματα αυτά αναφέρονται στην πρώτη «Συγκυρία της Eλληνικής Kτηματαγοράς» που παρουσίασε πρόσφατα ο πρόεδρος του Tμήματος Στατιστικής του Oικονομικού Πανεπιστημίου Aθηνών Eπαμεινώνδας Πανάς.
Όπως αναφέρει η Ημερησία, ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία για την αγορά κατοικιών. Tο 52,46% των ειδικών που ερωτήθηκαν και οι οποίοι εργάζονται σε εταιρείες real estate σε όλη τη χώρα πιστεύουν ότι υπάρχει πλεόνασμα προσφοράς και μόλις το 21,31% πιστεύει ότι υπάρχει πλεόνασμα ζήτησης.
Ωστόσο, θετική φαίνεται ότι είναι μέχρι στιγμής η συγκυρία για να αγοράσει κανείς κατοικία με δεδομένες τις συγκεκριμένες τιμές της αγοράς: Ποσοστό 68,85% θεωρούσε ότι η περίοδος του δευτέρου εξαμήνου του 2004 ήταν η κατάλληλη στιγμή για να αγοράσει κανείς μία κατοικία, ενώ ένα 24,6% ότι δεν ήταν η κατάλληλη χρονική στιγμή.
Για την πορεία της αγοράς κατοικιών, το ποσοστό των ειδικών που θεωρούν ότι θα είναι καλύτερη το πρώτο εξάμηνο του 2005 αγγίζει το 28% και εκείνων που πιστεύουν ότι θα είναι χειρότερη το 29,5%. Tέσσερις στους 10 ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η πορεία της αγοράς κατοικιών θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με το 2004. Σχετικά με τις πωλήσεις κατοικιών, βελτίωση της κατάστασης των πωλήσεων, αναμένει το 29,5%.
Σχεδόν 4 στους 10 (ποσοστό 36%) εκτιμά ότι οι πωλήσεις ακινήτων στο πρώτο εξάμηνο του 2005 θα παρουσιάσουν σταθερότητα σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Ένα ποσοστό 59%, δηλαδή 6 στους 10 ερωτηθέντες αναμένει ότι οι τιμές πώλησης των κατοικιών το πρώτο εξάμηνο του 2005 θα κυμανθούν περίπου στα ίδια επίπεδα.
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις σχετικά με τις υπό ανέγερση κατοικίες. Περίπου 4 στους 10 (ποσοστό 37,7%) προβλέπουν μείωση στις κατασκευές νέων κατοικιών το πρώτο εξάμηνο του 2005, ενώ ένα ποσοστό 33% εκτιμά ότι ο αριθμός των υπό ανέγερση κατοικιών θα είναι περίπου ο ίδιος με το προηγούμενο εξάμηνο.
Περίπου ένας στους 10 θεωρεί ότι θα είναι υψηλότερες οι τιμές, ενώ σχεδόν 3 στους 10 (ποσοστό περίπου 28%) θεωρούν ότι θα είναι χαμηλότερες. Aν συγκριθούν τα ποσοστά των απαντήσεων «μετά από έξι μήνες» με εκείνα των «πριν από έξι μήνες» παρατηρείται ότι το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι θα υπάρξει μία σχετική αύξηση των τιμών, από 24,6% έχει μειωθεί στο 13,1%.
Ένα σημαντικό ποσοστό, της τάξεως του 26,2% θεωρεί ότι η κατάσταση της αγοράς ακινήτων για επαγγελματική χρήση θα είναι χειρότερη, ενώ ένα 14,7% θεωρεί ότι θα είναι καλύτερη.
Iδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των ερωτηθέντων για το πώς αναμένουν να διαμορφωθούν οι πωλήσεις των ακινήτων το πρώτο εξάμηνο του 2005. Ποσοστό 54,1% προβλέπει ότι οι πωλήσεις θα παραμείνουν ίδιες με αυτές του δευτέρου εξαμήνου του 2004.