Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Δεν θα διαταράξουμε την οικονομία με έκτακτα μέτρα, επιμένει ο Γ.Αλογοσκούφης

Δεν θα διαταράξουμε την οικονομία με έκτακτα μέτρα, επιμένει ο Γ.Αλογοσκούφης

Το 2005 θα είναι κρίσιμο έτος για την οικονομία, επανέλαβε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, την ίδια ώρα που με νόημα επισημαίνει ότι η «ήπια προσαρμογή δεν σημαίνει αδράνεια». Επί τάπητος εργασιακό και ασφαλιστικό.

27

Το 2005 θα είναι κρίσιμο έτος για την οικονομία, επανέλαβε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, στην εισαγωγική του παρέμβαση σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο υπουργός Οικονομίας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, τη δημοσιονομική ισορροπία, τη μείωση της ανεργίας και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας. «Πήραμε σημαντικές πρωτοβουλίες» είπε και αναφέρθηκε στους νόμους που ψηφίστηκαν στη Βουλή (αναπτυξιακός, φορολογικός), τα πανωτόκια, καθώς και στους στόχους της κυβέρνησης για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ανισορροπίας.

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις που του τέθηκαν σχετικά με την πορεία της οικονομίας, το έλλειμμα, τον προϋπολογισμό του 2005, το Ecofin και τις εργασίες του αλλά και για το «βασικό μέτοχο», είπε μεταξύ άλλων:

* Η δημοσιονομική προσαρμογή στηρίζεται στη συγκράτηση των δαπανών, ενώ σε ό,τι αφορά το σκέλος της αύξησης των εσόδων, η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Το υπουργείο Οικονομικών δεν θα διαταράξει το οικονομικό κλίμα με έκτακτα μέτρα. Η ανάπτυξη, προσέθεσε, χρειάζεται εμπιστοσύνη. «Τα προβλήματα της οικονομίας θα αντιμετωπιστούν με την ήπια προσαρμογή που δεν σημαίνει αδράνεια» είπε.

* Ο νόμος για το «βασικό μέτοχο» είναι σε εφαρμογή του Συντάγματος και γίνεται σε πλήρη αντιστοιχία με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

* Ο διάλογος για το ασφαλιστικό των τραπεζών συνεχίζεται και η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμβάλλει στη λύση του προβλήματος. Δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί, σημείωσε, το διάλογο για το ασφαλιστικό. Είναι ζητήματα που αφορούν σε όλη την κοινωνία, επισήμανε.

* «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την ελληνική οικονομία από το να είναι εξωστρεφής και να βελτιώνει την ανταγωνιστικότητά της».

Εισοδηματική πολιτική

Εξάλλου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για την εισοδηματική πολιτική, ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι αυτή θα ανακοινωθεί στο τέλος Ιανουαρίου και επανέλαβε ότι οι αυξήσεις στους μισθούς θα είναι πάνω από τον πληθωρισμό και οι αυξήσεις στους συνταξιούχους πάνω από τις αυξήσεις των μισθωτών.

Σχετικά με τα θέματα απογραφής, είπε μεταξύ άλλων ότι η αποκατάσταση των πραγματικών στοιχείων που αφορούσαν και αφορούν στο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, ήταν αυτονόητη πράξη και πράξη ευθύνης για την κυβέρνηση.

Στόχος μας, ανέφερε, είναι να μειώσουμε το έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2005. «Ο στόχος αυτός είναι υψηλός, απαιτεί σημαντικές προσπάθειες και επιλέξαμε να μην προχωρήσουμε σε εισπρακτικά μέτρα αλλά σε μέτρα ήπιας προσαρμογής» συμπλήρωσε.

Ο κ. Αλογοσκούφης παραδέχθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφράσει αμφιβολίες για τη μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% το 2005, προσέθεσε όμως ότι η Ελλάδα, εάν δεν πετύχει το στόχο της το 2005, θα έχει ένα επιπλέον χρόνο για να συνεχίσει τις προσπάθειές της.

Δημόσια έργα, ακίνητα

Ο υπουργός είπε ότι η ανάπτυξη της οικονομίας δεν θα προέλθει μόνο από τα έργα και προσέθεσε ότι «πρέπει να επιδιώξουμε παράλληλα η ανάπτυξη να έρχεται και από τους εξωστρεφείς κλάδους της οικονομίας», λέγοντας ότι ο τουρισμός θα πάει καλύτερα το 2005 και τα επόμενα έτη.

Επίσης είπε ότι η κυβέρνηση προωθεί το σχέδιο νόμου για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα (συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα).

Τέλος, δήλωσε ότι το Μάρτιο θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την μεταρρύθμιση της φορολογίας των ακινήτων, ενώ αναφερόμενος στην πορεία του Γ΄ΚΠΣ, είπε ότι η απορροφητικότητα έχει φθάσει το 32% και ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για υψηλότερη ακόμη απορροφητικότητα.

Τοποθέτηση Αθανασάκη

Αναφερόμενος στη συνέντευξη του υπουργού Οικονομίας και Οικονομίας και Οικονομικών, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης ανέφερε: «Ο κ. Αλογοσκούφης συνεχίζει το παραμύθι της δήθεν ήπιας προσαρμογής, την ώρα που στην Ευρωπαϊκή Ένωση οριστικοποιείται το κείμενο για την επίσημη επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας».

Ο κ. Αθανασάκης υπογράμμισε επίσης ότι «δεν είναι ήπια προσαρμογή η συρρίκνωση των εισοδημάτων των εργαζομένων, ο δραστικός περιορισμός του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, και ιδιαίτερα για την περιφέρεια, η αναπτυξιακή άπνοια και η διόγκωση της ανεργίας και ακρίβεια που πλήττει όλους τους καταναλωτές, κάθε ελληνικό νοικοκυριό».



Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο