Μειώθηκαν οι αναγνώστες βιβλίων τα τελευταία πέντε χρόνια
Το μυθιστόρημα συνεχίζει να είναι κυρίως υπόθεση γυναικών στην Ελλάδα, όμως ο πολύς κόσμος απομακρύνεται από το βιβλίο, κυρίως λόγω της πολλής δουλειάς, της τηλεόρασης και της σύγχυσης που επικρατεί γύρω από το ρόλο και τα είδη του ίδιου του βιβλίου.
38
Το μυθιστόρημα συνεχίζει να είναι κυρίως υπόθεση γυναικών στην Ελλάδα, οι οποίες προτιμούν κυρίως τα μυθιστορήματα. Όμως, ο πολύς κόσμος απομακρύνεται από το βιβλίο, κυρίως λόγω της πολλής δουλειάς, της τηλεόρασης και της σύγχυσης που επικρατεί γύρω από το ρόλο και τα είδη του ίδιου του βιβλίου.
Όπως αναφέρουν Τα Νέα την Τρίτη, έρευνα της VPRC για λογαριασμό του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου δείχνει ότι εκείνοι που δηλώνουν πως δεν διαβάζουν κανένα βιβλίο έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, από 30,4% το 1999 43,8% το 2004. Στη μείωση των αναγνωστών συμβάλλουν κυρίως οι άνδρες, όμως έχουν μειωθεί και οι αναγνώστριες.
Παραμένει πάντως σταθερός ο σκληρός πυρήνας των αναγνωστών (8,6% του πληθυσμού, δηλαδή 700.000 άνθρωποι από τους οποίους σχεδόν δύο στους τρεις είναι γυναίκες), που δηλώνει ότι διαβάζει τουλάχιστον δέκα βιβλία τον χρόνο.
Σύμφωνα με την έρευνα οι λόγοι μείωσης της ανάγνωσης είναι η αύξηση των ωρών εργασίας, καθώς και η σταθεροποίηση προς τα πάνω των ωρών τηλεθέασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν αφαιρεθεί και ένα 22% που διαβάζει μόνο εκπαιδευτικά, επαγγελματικά ή τεχνικά βιβλία, τότε το ποσοστό των αναγνωστών δεν ξεπερνά το 34%, την ώρα που το ποσοστό των τηλεθεατών φτάνει το 98,8%, από τους οποίους 86,5% είναι συστηματικοί.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο Γιασικεβίτσιους νευρίασε με ρεπόρτερ: «Πηγαίνετε σε σχολή δημοσιογραφίας;» (vid)
- Βουλιαγμένη: Σε εξέλιξη η επιχείρηση ανάσυρσης της σορού του 34χρονου δύτη από το «Πηγάδι του Διαβόλου»
- Cornelius Horgan: Στην Αθήνα ο διεθνούς φήμης acting coach για ένα μοναδικό τριήμερο workshop
- Ο Καρέτσας έχει «τρελάνει» τους Ιταλούς: «Ο Βασιλιάς των ασίστ που θέλει η Μίλαν»
- Τα τελευταία λόγια της Νοέλια πριν από την ευθανασία – Οι βιασμοί, η απελπισία και η βουτιά στο κενό
- Τι σημαίνει η συμμετοχή των Χούθι στον πόλεμο – «Θα μπορούσαν να μπλοκάρουν τη Διώρυγα του Σουέζ»



