27

Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό και υπουργό Πολιτισμού Κ.Καραμανλή για «επιλεκτική ανανέωση συμβάσεων» στο υπουργείο Πολιτισμού κατέθεσε η βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη.

Η συντονίστρια Μορφωτικών υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται σε «έγγραφο της ΔΑΚΕ ΥΠ.ΠΟ. με υπογραφές του προέδρου Νίκου Κανελλόπουλου και του γενικού γραμματέα Σπύρου Σπαγάκου» το οποίο περιλαμβάνει κατάλογο συμβασιούχων υπαλλήλων του υπουργείου με πρόταση για επιλεκτική ανανέωση των συμβάσεών τους.

Η κ. Δαμανάκη υποστηρίζει ότι το έγγραφο αυτό συνιστά παρέμβαση του κομματικού μηχανισμού της ΝΔ στη λειτουργία του κράτους, ενώ επισημαίνει ότι οι υπάλληλοι των οποίων οι συμβάσεις θα ανανεωθούν κατοχυρώνουν ενδεχομένως και δικαίωμα μονιμοποίησης.

Τέλος, θεωρεί ότι η προεκλογική εξαγγελία του κ.Κ αραμανλή για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων «δεν είναι τίποτε περισσότερο από εμπαιγμός».

Εν τω μεταξύ, οι συμβασιούχοι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, αντιδρώντας στην κυβερνητική απόφαση γιά τη λήξη των συμβάσεών τους στο τέλος του μήνα, αποφάσισαν τετραήμερη απεργία από τη Δευτέρα 28 του μήνα μέχρι και τις 30.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε τη Δευτέρα το πρωί να συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, την Τρίτη το πρωί να αποκλείσουν την Ακρόπολη και την Τετάρτη να συμμετέχουν στην πορεία που πραγματοποιούν όλοι οι συμβασιούχοι του δημόσιου τομέα.

Τατούλης: Η πολιτική ηγεσία χαράσσει αποφάσεις

Σχολιάζοντας τις καταγγελίες της κ. Δαμανάκη, ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης δήλωσε ότι «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού είναι αυτή που χαράσσει και υλοποιεί τις αποφάσεις και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθίσταται από καμία συνδικαλιστική οργάνωση», για να προσθέσει:

«Θα ήταν θετικό για τον τόπο, αλλά και για το κοινοβουλευτικό μας σύστημα αν το ΠΑΣΟΚ ασκούσε αντιπολίτευση σύμφωνα με τα πραγματικά γεγονότα. Και τα πραγματικά γεγονότα είναι ότι συνεργαζόμαστε αρμονικά με όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες ανεξαρτήτως των πολιτικών πεποιθήσεών τους γιατί λειτουργούμε ως η κυβέρνηση όλων των Ελλήνων».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος σχολίασε την ερώτηση λέγοντας ότι «η κ. Δαμανάκη θα πρέπει να μας πεί αν θέλει ο συνδικαλισμός να είναι ακηδεμόνευτος, όπως έλεγε τόσα χρόνια, ή όχι» και προσέθεσε ότι «το ΠΑΣΟΚ άλωσε το δημόσιο τομέα εκδίδοντας κάρτες κλαδικές για τους διορισμούς στο Δημόσιο και επικρίνει την κυβέρνηση χωρίς κανένα στοιχείο. Δεν είμαστε το ίδιο κι αυτό έχει αποδειχθεί στους έξι μήνες που κυβερνούμε τη χώρα. Οι λογικές του ΠΑΣΟΚ δεν περνούν σήμερα».

Κληθείς να σχολιάσει το πνεύμα που απέπνεε το έγγραφο της ΔΑΚΕ, ο κ. Ρουσόπουλος παρέπεμψε στις συνδικαλιστικές παρατάξεις για να δηλώσουν τις αρχές που ακολουθούν και τόνισε πως «η κυβέρνηση δεν θα προσπαθήσει να κηδεμονεύσει τον συνδικαλισμό».

Απαντώντας στον κ. Ρουσόπουλο η κ. Δαμανάκη είπε ότι «φαίνεται πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και η κυβέρνηση δεν έχουν καταλάβει ακόμη ότι βρισκόμαστε στο 2004 και μονίμως σχολιάζουν πεπραγμένα άλλων δεκαετιών. Τα μαθήματα συνδικαλισμού δεν αφορούν εμάς και βεβαίως το ήθος μας διαφέρει».

»Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν: Εάν επιδοκιμάζουν ή αποδοκιμάζουν τις παρεμβάσεις της ΔΑΚΕ στη λειτουργία του κράτους. Θα ληφθεί υπόψη ο κατάλογος στην ανανέωση των συμβάσεων των υπαλλήλων;».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ