Τρίτη 21 Απριλίου 2026
weather-icon 18o
Μήνυμα ζωής στην Τελετή Έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων

Μήνυμα ζωής στην Τελετή Έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων

Είναι εκείνοι που κερδίζουν κάθε μέρα χρυσά μετάλλια και οι 12οι Παραολυμπιακοί Αγώνες, που άρχισαν με μια «ζεστή» Τελετή Έναρξης, δεν είναι τίποτε άλλο από την ιδανική ευκαιρία να πείσουν όλο τον κόσμο πως αξίζουν ίση και όχι ειδική μεταχείριση.

26

Είναι απλά οι μεγάλοι νικητές της ζωής. Είναι απλά εκείνοι που κερδίζουν κάθε μέρα χρυσά μετάλλια και οι 12οι Παραολυμπιακοί Αγώνες που άρχισαν την Παρασκευή με μια εντυπωσιακή, «ζεστή» αλλά και γεμάτη μηνύματα Τελετή Έναρξης στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, δεν είναι τίποτε περισσότερο από την ιδανική ευκαιρία για να πείσουν όλο τον κόσμο πως αξίζουν ίση αντιμετώπιση και όχι οίκτο ή ειδική μεταχείριση.

Το ζεστό χειροκρότημα των χιλιάδων θεατών που κατέκλυσαν και σε αυτή την Τελετή το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας ήταν η πρώτη, ελάχιστη ανταμοιβή στους αθλητές που θα φιλοξενηθούν στην Ελλάδα έως και τις 28 Σεπτεμβρίου.

Δήλωση Αγγελοπούλου

hspace=5Μετά την παρέλαση των αθλητών, ο Προέδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, κ. Φιλ Κρέιβεν, αλλά και η Προέδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ΑΘΗΝΑ 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, ανέβηκαν στη σκηνή και καλωσόρισαν όλον τον κόσμο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες Αθήνα 2004.

Η κ. Αγγελοπούλου είπε μεταξύ άλλων: «Σήμερα, καλωσορίζουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τους Παραολυμπιακούς Αγώνες και τις αξίες που αναδεικνύουν και πρεσβεύουν. Είναι τιμή μας που υποδεχόμαστε τους πρεσβευτές αυτών των αξιών, τους αθλητές των Παραολυμπιακών Αγώνων από όλο τον κόσμο.

»Απόψε και για τις επόμενες έντεκα ημέρες, Παραολυμπιακοί αθλητές από 140 χώρες -αριθμός ρεκόρ- θα αγωνιστούν με πνεύμα ευγενούς άμιλλας και θα καταπλήξουν ολόκληρο τον κόσμο με τις μοναδικές τους ικανότητες και επιδόσεις».

Ο Προέδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, Φιλ Κρέιβεν ανέφερε: «Η Ελλάδα έζησε ένα καταπληκτικό αθλητικό καλοκαίρι. Αρχικά η ποδοσφαιρική σας ομάδα των ανδρών και μετά οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Τώρα οι Παραολυμπιακοί Αγώνες. Συγχαρητήρια στην Αθήνα και σε όλους τους πολίτες της που αφοσιώθηκαν για να ετοιμάσουν αυτή την υπέροχη πόλη. Ευχαριστώ τις προηγούμενες και τις τωρινές Κυβερνήσεις τόσο του κ. Σημίτη όσο και του κ. Καραμανλή οι οποίοι συνέβαλαν στην τελετή των Παραολυμπιακών Αγώνων. Ευχαριστώ και τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, και τον επίτιμο Πρόεδρο, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, οι οποίοι είναι μαζί μας απόψε.hspace=5

»Όμως, οι πραγματικοί ήρωες της αποψινής βραδιάς είναι οι αθλητές. Είμαστε εδώ να γιορτάσουμε μαζί με σας και τα αθλήματά σας. Αλλά υπάρχει και κάτι πιο σημαντικό από αυτό. Είστε έμπνευση για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Για αυτούς που δεν μπορούν να είναι απόψε στο Στάδιο. Για τους νεαρούς αθλητές που σας βλέπουν και θα βάλουν υψηλότερους στόχους».

Η τελετή…

Η σολίστ, Ελένη Φιλίππα, έπαιξε στο σαντούρι μια αυτοσχέδια παραλλαγή του Ύμνου της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής και αμέσως μετά οκτώ Έλληνες αθλητές έκαναν την είσοδό τους και το γύρο του Σταδίου κρατώντας τη Σημαία της ΔΠΕ. Οι αθλητές που κρατούσαν τη σημαία ήταν οι εξής: Γεώργιος Σαμαντζής (στίβος), Ιωάννης Φωτιάδης (στίβος), Παντελής Γιαννικούρης (στίβος), Νικολέτα Παυλίδου (στίβος), Χαρά Παρουπρασανίτη (στίβος), Αθανάσιος Τσιβίλης (στίβος), Γρηγόρης Μούσιος (στίβος), Τσεχουάν Φερνάντεθ (στίβος).

hspace=5Όταν έφτασαν στη σκηνή, η χορωδία τραγούδησε τον Ύμνο των Αγώνων και έγινε η έπαρση της σημαίας. Από το τελετουργικό δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι απαγγελίες των όρκων των αθλητών και των διαιτητών-κριτών οι οποίες έγιναν αμέσως μετά. Τον όρκο των αθλητών απήγγειλε η Ελληνίδα κολυμβήτρια, Μαρία Καλπακίδου, ενώ τον όρκο των κριτών ο Έλληνας κριτής στίβου, Βλάσης Ταμβακιέρας.

Μετά, τα φώτα χαμήλωσαν και στο έδαφος του Σταδίου σχηματίστηκε ένας λαβύρινθος. Οι χορευτές προσπαθούσαν να κινηθούν στο χώρο και να βγουν από το λαβύρινθο αλλά έδειχναν μπερδεμένοι προσπαθώντας με αυτό τον αλληγορικό τρόπο να απεικονίσουν το ανθρώπινο δράμα. Κατόπιν, προβλήθηκε η εικόνα της φωτιάς πάνω στο δέντρο ενώ ταυτόχρονα υπήρχε μια χορογραφία μέσα σε «κουκούλια» (σ.σ. μεγάλοι σάκοι από λίκρα) η οποία συμβόλιζε τη ροή του μάγματος που κυλάει πάνω στην επιφάνεια της Γης. Το κόκκινο χρώμα (της φωτιάς) διαδέχθηκε το γαλάζιο (της θάλασσας) ενώ την ίδια ώρα οι χορευτές κρατώντας βεντάλιες αναπαριστούσαν την κίνηση των κυμάτων.

Εκείνη τη στιγμή, ζωντάνεψαν οι ρίζες του δέντρου οι οποίες έγιναν ανθρώπινες και hspace=5απλώθηκαν για να καλύψουν τον αγωνιστικό χώρο ως σύμβολο της γονιμότητας της γης. Ταυτόχρονα πολλές εικόνες προβάλλονταν πάνω στα κοστούμια των χορευτών. Αμέσως μετά γκρίζα και άσπρα σύννεφα κύκλωσαν το δέντρο με τη συνδρομή του ανέμου ενώ 18 κωφοί ερμηνευτές πλησίασαν το δέντρο παλεύοντας με τον αέρα και έγραψαν τα ονόματα (Ζέφυρος, Βορίας, Εύρος, Όστρια, Γαρμπής, Σκύρων, Γρέγος, Απηλιώτης) των ανέμων.

Πλέον, ήταν η σειρά του Ήλιου ο οποίος έκανε την εμφάνισή του στον αγωνιστικό χώρο περικυκλωμένος από Αγγέλους. Η Τελετή έφτανε στην κορύφωσή της. Τα φώτα χαμήλωσαν, στις οθόνες προβλήθηκαν εικόνες από τη Λαμπαδηδρομία των Παραολυμπιακών Αγώνων ενώ η Φλόγα μπήκε στο Στάδιο στα χέρια του πρώτου Λαμπαδηδρόμου.

Ήταν η τελευταία της στάση στην Αττική. Αφού άλλαξε οκτώ διαφορετικά χέρια, άναψε τον βωμό μέσα σε μια πανδαισία πυροτεχνημάτων και εντυπωσιακών εικόνων. Οι αθλητές που την αντάλλαξαν ήταν οι εξής: Δημήτριος Κωνσταντάνγκας (σφύρα), Κωνσταντίνος Αρώνης (στίβος), Εμμανουήλ Μαράκης (ποδηλασία), Αναστάσιος Παπούλιας (μαραθώνιος), Εμμανουέλα Μαρεντάκη (σκοποβολή), Ελένη Σαμαριτάκη (στίβος), Χρήστος Αγγουράκης (στίβος) και Γεώργιος Τόπτσης (στίβος).

hspace=5Η Τελετή έφτανε στο τέλος της. Η 12χρονη και πολλά υποσχόμενη, Κάλλη Γεωργέλλη, ερμήνευσε το a capella με τη συνοδεία της χορωδίας και κατόπιν ανέβηκε στο λόφο και άναψε τον ανθρώπινο ήλιο. Ακολούθως ο Μάριος Φραγκούλης μάγεψε το κοινό με τη φωνή του και το φινάλε δόθηκε με έναν εντυπωσιακό τρόπο, και αυτός δεν ήταν άλλος από μια «βροχή» πυροτεχνημάτων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Απριλίου 2026
Cookies