38

Αθώα παιδικά μάτια, σκονισμένοι δρόμοι με φόντο βουνά από σκουπίδια, σκηνές μιας άλλης ξένης προς εμάς και ασύλληπτα σκληρής καθημερινότητας: ένα μικρό ταξίδι στην Καμπούλ έφερε στην Αθήνα η φωτογράφος Νικιάννα Σιάνου.

Εικόνες-ντοκουμέντα, που θέλουν να θυμίσουν ότι το Αφγανιστάν του 2004, που έχουμε σχεδόν ξεχάσει, δεινοπαθεί ακόμη και χρήζει βοηθείας.

Η έκθεση με τίτλο «Αφγανιστάν 2004» εγκαινιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης με ομιλήτρια τη Μαργαρίτα Παπανδρέου, στο Πολιτιστικό Στέκι του Ανοιχτού Προγράμματος «Διάβαση», ένα από τα προγράμματα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, που λειτουργεί στην Αθήνα από το 1990 και απευθύνεται σε ενήλικους χρήστες ναρκωτικών ουσιών.

Η πρωτοβουλία ανήκει στο Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη (ΚΕΔΕ), μια γυναικεία Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ), αντιπροσωπεία της οποίας επισκέφθηκε την Καμπούλ τον περασμένο Απρίλιο για την υλοποίηση ενός προγράμματος αναπτυξιακής βοήθειας, που χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών.

Οι γυναίκες του ΚΕΔΕ σε εκείνο το δύσκολο ταξίδι κατάφεραν να στήσουν ένα κέντρο κατάρτισης για Αφγανές πάνω στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στην Αγγλική γλώσσα, με σκοπό την απορρόφησή τους στη μικρή αγορά εργασίας που έχει δημιουργηθεί από την παρουσία του ΟΗΕ και των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται εκεί.

«Αφήσαμε στην Καμπούλ και στο ελληνικό κέντρο ένα κομμάτι από τη ψυχή μας» είπε η Φωτεινή Σιάνου, αντιπρόεδρος του ΚΕΔΕ, αφηγούμενη το δύσκολο ταξίδι και την σκληρή πραγματικότητα, που βρήκε η ελληνική ομάδα εκεί.

Η απήχηση του Κέντρου είναι μεγάλη, όσο και η δίψα των Αφγανών γυναικών για μάθηση και εργασία, για διέξοδο από τη φτώχεια και την απόλυτη υποταγή. Γι αυτό, όπως είπε η ίδια, και το πρόγραμμα αυτό αξίζει να συνεχιστεί, μολονότι το ποσόν της χρηματοδότησης εξαντλείται τον εχόμενο Δεκέμβρη.

«Αυτή η μικρή έκθεση φωτογραφίας με τις εξαιρετικές φωτογραφίες της Νικιάννας Σιάνου» είπε η κ. Παπανδρέου, επίτιμος πρόεδρος του ΚΕΔΕ, «κάνει μία απόπειρα να βγάλει ξανά στο φως τη μοίρα του Αφγανιστάν και να στείλει ένα πολιτικό μήνυμα: στις μέρες μας οι ξένες πολιτικές επεμβάσεις δε βοηθούν στο λεγόμενο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Το συμπέρασμα για το Αφγανιστάν είναι ότι μέχρι σήμερα είναι απλώς μία νίκη, μάλλον προσωρινή, των ΗΠΑ στο σχέδιο ελέγχου των περιοχών με μεγάλο πλούτο πετρελαίου παγκόσμια. Στην πραγματικότητα έχει σχεδόν ξεχαστεί».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ