Γνωστό το φύλο το εμβρύου από την 7η εβδομάδα κύησης
Θεσσαλονίκη: Μία πρωτοποριακή μέθοδο διάγνωσης του φύλου του παιδιού μόλις από την 7η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, αντί του 5ου μήνα, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Θεσσαλονίκη: Μία πρωτοποριακή μέθοδο διάγνωσης του φύλου του παιδιού μόλις από την 7η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, αντί του 5ου μήνα, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η διάγνωση θα γίνεται με μη επεμβατική μέθοδο, που βασίζεται στην ανάλυση του DNA σε δείγμα αίματος της μητέρας και θεωρείται 100% αξιόπιστη.
Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος» ο καθηγητής Γενετικής στο τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Τριανταφυλλίδης, η έρευνα των επιστημόνων από το Εργαστήριο DNA του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έδειξε ότι το φύλλο μπορεί πλέον να διαπιστωθεί με την εξέταση δύο δεικτών του χρωμοσώματος Υ (οι άνδρες έχουν χρωμοσώματα ΧΥ) από γενετικό υλικό, που θα απομονωθεί παίρνοντας λίγο αίμα από την έγκυο την 7η εβδομάδα της κύησης.
«Είναι σημαντικό ότι η ευαισθησία και η αξιοπιστία της ανάλυσης του DNA για τη διαπίστωση του φύλου του εμβρύου είναι 100%. Η μέθοδος μπορεί να βρει πολλές κλινικές εφαρμογές», τονίζει ο κ. Τριανταφυλλίδης.
Ωστόσο, εγείρονται ηθικά ζητήματα αφού κάποια ζευγάρια ίσως θελήσουν να προκαθορίσουν το φύλο των παιδιών τους. Ο κίνδυνος αυτός θα προκύψει σε περίπτωση που η μέθοδος εφαρμοστεί στο επίπεδο της προεμφυτευτικής διάγνωσης, οπότε θα επιτρέπει έναν κόσμο.. είτε με κορίτσια.
Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας θα παρουσιαστούν στο διεθνές συνέδριο με τίτλο «6th Balkan Meeting On Human Genetics» που διοργανώνεται στις 28-31 Αυγούστου, από την Πανελλήνια Εταιρία Ιατρικών Γενετιστών, σε συνεργασία με το ΑΠΘ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο συνέδριο θα ανακοινωθούν οι πρόοδοι στον έλεγχο των κληρονομικών νοσημάτων με τη μέθοδο της προεμφυτευτικής διάγνωσης, που βοηθά τους υποψήφιους γονείς να αποκτήσουν υγιή παιδιά, κυρίως ζευγάρια που έχουν στο ιστορικό τους αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης.
health.in.gr
- Ιωάννινα: Δύο οδηγοί στο νοσοκομείο έπειτα από σφοδρή σύγκρουση βαν με Ι.Χ.
- Κατώτατος μισθός: Γιατί ένας 25χρονος μπορεί να παίρνει περισσότερα καθαρά
- Συνελήφθη 24χρονος για επικίνδυνη οδήγηση στη Θεσσαλονίκη: Έτρεχε με 171χλμ/ώρα με όριο τα 80
- Σε δύσκολη θέση ο Βαλβέρδε – Οι οπαδοί της Μπιλμπάο κούνησαν λευκές πετσέτες
- Κουτσούμπας: Η διέξοδος για τις γυναίκες βρίσκεται στη σύγκρουση με το σύστημα της εκμετάλλευσης και των πολέμων
- Από άστεγος σε εκατομμυριούχος: Ένα ξυστό των 20 δολαρίων χάρισε 1 εκατομμύριο σε άνδρα στις ΗΠΑ
- Στο χείλος του γκρεμού η Μονακό: Μεγάλες εντάσεις, αποχωρήσεις παικτών και στο… βάθος παραίτηση Σπανούλη
- Ήπειρος: Πώς εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία μετά τα 5,3R – «Κύρια δόνηση» λέει ο Γκανάς στο in
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 0θ.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/raul-escobar-xP2-OoPaz6k-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442