Αθήνα: Παχύσαρκο ή υπέρβαρο είναι ένα στα τρία Ελληνόπουλα, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα έρευνας της Ελληνικής Εταιρίας Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη σε περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Θράκης, των Ιωαννίνων και της Κρήτης.
Αθήνα: Παχύσαρκο ή υπέρβαρο είναι ένα στα τρία Ελληνόπουλα, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα έρευνας της Ελληνικής Εταιρίας Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη σε περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Θράκης, των Ιωαννίνων και της Κρήτης.
Ειδικότερα το ποσοστό της παχυσαρκίας σε παιδιά σχολικής ηλικίας 6-12 ετών, κυμαίνεται από 20%-36% ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και την περιοχή.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της παχυσαρκίας στα αγόρια και πολύ μικρότερο στα κορίτσια, καθώς και στις οικονομικά υποβαθμισμένες περιοχές.
Όσον αφορά στην αιτιολογία της παχυσαρκίας, τα στελέχη της εταιρίας επεσήμαναν, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της έρευνας στη Θράκη, ότι μόνο το 1% των περιπτώσεων οφείλεται σε κάποιο οργανικό-ενδοκρινολογικό κυρίως πρόβλημα.
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η αιτιολογία της παχυσαρκίας είναι πολυπαραγοντική και οφείλεται στην αλληλεπίδραση του γενετικού δυναμικού της οικογένειας, των διατροφικών συνηθειών και του γενικότερου τρόπου ζωής.
Oταν ένας γονιός είναι παχύσαρκος η πιθανότητα να είναι και το παιδί του παχύσαρκο είναι 25%-50%, όταν και οι δύο γονείς είναι παχύσαρκοι το ποσοστό αγγίζει το 30%-65%, ενώ όταν και ο αδερφός είναι παχύσαρκος το ποσοστό φτάνει το 80%.
Επίσης αυξημένος είναι ο κίνδυνος παχυσαρκίας σε παιδιά που βλέπουν αρκετές ώρες τηλεόραση και έχουν μειωμένη σωματική δραστηριότητα.
Για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση ζάχαρης, μαρμελάδας, παγωτών, γλυκών, η σοκολάτα, οι καραμέλες, τα αλλαντικά, τα λουκάνικα, τα παχιά κρέατα και τα ζωικά λίπη, ενώ πρέπει να προτιμώνται τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, λαχανικά, φρούτα, το ελαιόλαδο και τα άπαχα κρέατα.