Σάββατο 25 Απριλίου 2026
weather-icon 21o
Νίκη των κεντροδεξιών κομμάτων στις ευρωεκλογές «βλέπει» το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών

Νίκη των κεντροδεξιών κομμάτων στις ευρωεκλογές «βλέπει» το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών

Η κεντροδεξιά αναμένεται να κυριαρχήσει και πάλι στο Ευρωκοινοβούλιο, οι σοσιαλιστές θα παραμείνουν στη δεύτερη θέση, ενώ η αριστερά θα υποστεί νέα μείωση. Αυτές είναι οι εκτιμήσεις του Κέντρου Ευρωπαϊκών Πολιτικών Μελετών, με έδρα τις Βρυξέλλες.

30

Η κεντροδεξιά αναμένεται να κυριαρχήσει και πάλι στο Ευρωκοινοβούλιο, οι σοσιαλδημοκράτες θα παραμείνουν στη δεύτερη θέση, ενώ η αριστερά θα υποστεί περαιτέρω μείωση. Αυτές είναι οι εκτιμήσεις του Κέντρου Ευρωπαϊκών Πολιτικών Μελετών (CEPS), που έχει έδρα τις Βρυξέλλες.

Με βάση έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε όλες τις χώρες – μέλη της ΕΕ και η οποία δημοσιεύεται στη βελγική εφημερίδα Le Soir, ο συσχετισμός των δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο δεν φαίνεται να αλλάζει σημαντικά.

Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αναμένεται να κινηθεί στο 38%, ενώ οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές δεν θα ξεπεράσουν το 30%.

Στην έρευνα σημειώνεται, ωστόσο, ότι πίσω από αυτή την εικόνα σταθερότητας οι προβλέψεις γίνονται δυσχερείς από την αστάθμητη εκλογική συμπεριφορά των πολιτών των νέων χωρών, από τις οποίες θα εκλεγούν 162 από τους 732 συνολικά ευρωβουλευτές.

Ενδεικτικά αναφέρεται το παράδειγμα της Πολωνίας, όπου πρόσφατα διασπάστηκε το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και είναι πιθανό να μην εκλεγεί ούτε ένας σοσιαλιστής από τους 54 ευρωβουλευτές που θα στείλει η χώρα στο Στρασβούργο. Εξίσου άσχημη είναι η «εικόνα» των σοσιαλιστικών ή σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στην Τσεχία και στην Ουγγαρία.

Αντίθετα, ενίσχυση των σοσιαλιστικών κομμάτων αναμένεται στη Γαλλία, στο Βέλγιο και στην Ολλανδία. Η κεντροδεξιά προβλέπεται να ενισχυθεί στη Γερμανία, στην Πολωνία και στο Βέλγιο, ενώ τα ποσοστά της θα μειωθούν στη Γαλλία, στην Ιταλία και στην Ισπανία.

Μεγάλος χαμένος των ευρωεκλογών θεωρείται, σύμφωνα τουλάχιστον με την έρευνα, η Ενωμένη Αριστερά και οι Πράσινοι οι οποίοι δεν εκπροσωπούνται ακόμη στις νέες χώρες μέλη.

Ανοδος τέλος προβλέπεται για τους ευρωσκεπτικιστές, καθώς και τους Φιλελεύθερους που εμφανίζουν καλά προγνωστικά κυρίως στη Βρετανία και τη Γερμανία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 25 Απριλίου 2026
Cookies