Αρνητική για τις μικρές επιχειρήσεις, θετική για τις μεγάλες, η έκθεση της ΕΣΕΕ
Περισσότερες από τέσσερις στις πέντε μικρές εμπορικές επιχειρήσεις δεν έκαναν το 2002 καμία επένδυση, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΕΣΕΕ. Αντίθετα οι μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις εμφανίζονται με μεγαλύτερη αύξηση στην κερδοφορία και τις επενδύσεις.
Περισσότερες από τέσσερις στις πέντε εμπορικές επιχειρήσεις μικρού μεγέθους δεν προέβησαν το 2002 σε καμία επένδυση, σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση για το Εμπόριο το 2003 της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα. Αντίθετα οι μεσαίου και μεγάλου μεγέθους εμπορικές επιχειρήσεις εμφανίζονται με τη μεγαλύτερη αύξηση στην κερδοφορία και τις σημαντικότερες επενδύσεις.
Οι οικονομικές συγκυρίες οδήγησαν σε χειροτέρευση της ρευστότητας του 42,2% των ατομικών και ΟΕ επιχειρήσεων. Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο του αντίστοιχου του 2001, όταν οι πωλήσεις των ΑΕ και ΕΠΕ σημείωσαν αύξηση 11,7% έναντι 5,8% και 5% των τομέων του χονδρικού εμπορίου και του κλάδου αυτοκινήτων-ανταλλακτικών.
Οι μεγάλοι…
Τα καθαρά κέρδη των ΑΕ και ΕΠΕ αυξήθηκαν κατά 16,2% σε 1,7 δισ. ευρώ και το συνολικό ενεργητικό τους διευρύνθηκε κατά 9,2% ή κατά 3,1 δισ. ευρώ. Ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων ήταν 6,9%, ενώ συγκράτηση καταγράφηκε στο κόστος πωληθέντων κατά 6,1%, με αποτέλεσμα τη βελτίωση των μικτών κερδών κατά 10,2%.
Η ταχύτερη αύξηση των καθαρών κερδών των ΑΕ και ΕΠΕ σε σχέση τόσο με τις πωλήσεις όσο και με τα ίδια κεφάλαια είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της αποδοτικότητας των ιδίων κεφαλαίων από 15,9% σε 16,8% και του ποσοστού καθαρού κέρδους από 2,8% σε 3,1%.
Το ποσοστό των καθαρών προ φόρου εισοδήματος κερδών που διανεμήθηκε σε μερίσματα ήταν αυξημένο από 32,6% το 2001 σε 34,5% το 2002.
…και οι μικροί
Όσον αφορά τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, από το σύνολο των 281.124 εμπορικών επιχειρήσεων του μητρώου επιχειρήσεων της ΕΣΥΕ, μόνο το 5% ήταν ΑΕ και ΕΠΕ.
Το 40% των ατομικών και ΟΕ υπέστη κάμψη των πωλήσεων το 2002 ποσοστό που είναι σχεδόν διπλάσιο του 2001, αντίθετα με τις ΑΕ και ΕΠΕ που στην πλειοψηφία τους πέτυχαν αύξηση μεγαλύτερη του 10%.
Οι μισές σχεδόν από τις ατομικές και ΟΕ δήλωσαν ότι τα προ φόρων κέρδη του μειώθηκαν το 2002, ποσοστό που ήταν πολύ υψηλότερο του 2001 αλλά και αυτό των ΑΕ και ΕΠΕ. Αυξήθηκε όμως και το μερίδιο αυτών που διεύρυναν τα προ φόρων κέρδη τους.
Η πλειονότητα των ατομικών και ΟΕ δήλωσε ότι οι πιστώσεις τους προς τους πελάτες τους διευρύνθηκαν, σημειώνοντας σημαντική αύξηση από 30,1% το 2001 σε 48,2% το 2002. Από την άλλη πλευρά, σημειώθηκε αύξηση του ποσοστού όσων δήλωσαν μείωση σε 20,2% σε 11,7%. Συνεπώς μειώθηκε το μερίδιο εκείνων που διατήρησαν σταθερές τις πιστώσεις. Σε ό,τι αφορά τα μικτά κέρδη, στο χονδρεμπόριο και λιανεμπόριο το ποσοστό μείωσης αυξήθηκε αρκετά, ενώ στα αυτοκίνητα–ανταλλακτικά υπερέβη το 50%.
Η πορεία των μικτών κερδών οδήγησε σε ανάλογες εξελίξεις στα προ φόρων αποτελέσματα. Περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις αυτοκινήτων- ανταλλακτικών υπέστησαν κάμψη κερδοφορίας. Πολύ διευρυμένα έναντι του 2001 ήταν τα αντίστοιχα μερίδια των δύο άλλων κλάδων. Ωστόσο το 25% των ατομικών και ΟΕ στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο πέτυχαν σημαντική αύξηση της κερδοφορίας τους, γεγονός που συνάδει με την παρατήρηση ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που αναπτύσσονται δυναμικά.
Υποψήφιο για 8 Όσκαρ είναι το ρομαντικό δράμα της Κλόι Ζάο, με τίτλο Άμνετ που κλέβει τις εντυπώσεις στις σκοτεινές αίθουσες. Αυτές είναι οι νέες ταινίες της εβδομάδας.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας