43

Ευρήματα από την αρχαία πόλη της Αθήνας, που ήλθαν στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια των 18 ανασκαφών, σε έκταση 60 στρεμμάτων, στο πλαίσιο της κατασκευής του Μετρό, στεγάζονται από την Τετάρτη στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, μέσα από τη μόνιμη έκθεση «Από το Σύνταγμα στο Πανεπιστήμιο».

Η έκθεση -η οποία αποτελεί μία δωρεά της Γ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προς το Πανεπιστήμιο Αθηνών- εκτός από διάφορες πτυχές της αρχαίας Αθήνας, αναδεικνύει και το δύσκολο και πρωτόγνωρο έργο των αρχαιολόγων στους τομείς της καταγραφής, της συντήρησης και της αποθήκευσης των ευρημάτων.

Στους χώρους της έχουν τοποθετηθεί, μετά την απόσπασή τους από το Σύνταγμα όπου βρέθηκαν, μεγάλα τμήματα των ανασκαφών.

Κάτω από ειδικό υπαίθριο στέγαστρο βρίσκονται, υπό μορφή ανασκαφικού μουσείου, το κεντρικό τμήμα του βαλανείου (λουτρού υστερορωμαϊκών χρόνων), ένα αντίγραφο λάκκου χυτεύσεως χάλκινων αντικειμένων του 5ου αιώνα π.Χ, αλλά και ένα φρεάτιο ρωμαϊκών χρόνων.

Όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Μπαμπινιώτης, χάρη σε αυτή την έκθεση, οι πολίτες και οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την καθημερινή ζωή των αρχαίων, κάτι ασυνήθιστο μέχρι τώρα.

Από την πλευρά της, η προϊσταμένη της Γ ΕΠΚΑ, Λιάνα Παρλαμά, στην οποία ανήκει και η ιδέα αυτού του μουσείου, υπογράμμισε ότι για τους αρχαιολόγους «είναι μία έκθεση της καρδιάς μας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ