Φυλικό οξύ κατά του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου
Νέα Υόρκη: Οι άνδρες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φυλικού οξέος διαθέτουν μικρότερο κίνδυνο να υποστούν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Stroke.
Νέα Υόρκη: Οι άνδρες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φυλικού οξέος διαθέτουν μικρότερο κίνδυνο να υποστούν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Stroke.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στις ΗΠΑ επισημαίνουν πως έπειτα από μελέτη 14 ετών οι πιθανότητες εμφάνισης ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν κατά περίπου 30% μικρότερες μεταξύ των ατόμων που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα φυλικού οξέος.
Στο πλαίσιο της 14ετούς μελέτης, οι επιστήμονες έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 43.732 άνδρες, ηλικίας από 49 έως 75 ετών, εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στις διατροφικές συνήθειές τους και στη σχέση των τελευταίων με την πιθανότητα εμφάνισης ισχαιμικού ή αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης εκδηλώθηκαν 725 κρούσματα αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, εκ των οποίων τα 455 ήταν ισχαιμικά. Οι άνδρες που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα φυλικού οξέος – οι μισοί εκ των οποίων λάμβαναν σε καθημερινή βάση περίπου 821 μικρογραμμάρια της βιταμίνης – είχαν σημαντικά μικρότερες πιθανότητες να υποστούν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν κατά μέσο όρο 262 μικρογραμμάρια φυλικού οξέος την ημέρα.
Ωστόσο, διαπιστώθηκε πως το φυλικό δεν παρέχει τον ίδιο βαθμό προστασίας έναντι του αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, κυρίως εξαιτίας των διαφορετικών συνθηκών υπό τις οποίες προκύπτει η εν λόγω μορφή επεισοδίου αλλά και του ρόλου της ομοκυστεΐνης, ενός αμινοξέος του οργανισμού που παίζει κατέχει σημαντικό ρόλο στα ισχαιμικά εγκεφαλικά.
Τέλος, από την ίδια μελέτη προέκυψε πως οι υψηλές δόσεις βιταμίνης 12 ελαττώνουν επίσης το ενδεχόμενο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, κάτι που δεν αποδείχθηκε αντίστοιχα για τη βιταμίνη Β6.
Ο Γιώργος Αγγελίδης, μετά την επιτυχία της παράστασης «Αυτόματη Εστίαση», επιστρέφει με το «Toxic» - ένα ψυχολογικό θρίλερ που επιδιώκει να υπενθυμίσει πόσο αδιόρατα μπορεί να μεταμορφωθεί το οικείο σε απειλή.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας