Τα αντιόξινα συμβάλλουν στην ανάπτυξη τροφικών αλλεργιών
Βανκούβερ: Η τακτική λήψη αντιόξινων φαρμάκων ενδέχεται να συμβάλλει στην πρόκληση τροφικών αλλεργιών, σύμφωνα με αυστριακή μελέτη, τα συμπεράσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο Παγκόσμιο Αλλεργιολογικό Συνέδριο που διεξάγεται στη Βιέννη.
Βανκούβερ: Η τακτική λήψη αντιόξινων φαρμάκων ενδέχεται να συμβάλλει στην πρόκληση τροφικών αλλεργιών, σύμφωνα με αυστριακή μελέτη, τα συμπεράσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο Παγκόσμιο Αλλεργιολογικό Συνέδριο που διεξάγεται στη Βιέννη.
Σύμφωνα με τους Αυστριακούς επιστήμονες, η λήψη αντιόξινων φαρμάκων για την ανακούφιση από τα δυσάρεστα συμπτώματα των στομαχικών διαταραχών, ενισχύουν την πιθανότητα μετατροπής των υπό άλλες συνθήκες αβλαβών διατροφικών πρωτεϊνών σε αλλεργιογόνους παράγοντες.
«Η πέψη των τροφών εξαρτάται από την παρουσία των στομαχικών οξέων και της πεψίνης, δηλαδή ενός ενζύμου που βοηθά την διάσπαση των πρωτεϊνών από τον οργανισμό.
Τα αντιόξινα φάρμακα ελαττώνουν την έκκριση πεψίνης και κατά συνέπεια την απορρόφηση των πρωτεϊνών με αποτέλεσμα να ενισχύεται η πιθανότητα πρόκλησης διατροφικών αλλεργιών», αναφέρει χαρακτηριστικά ένα από τα βασικά μέλη της επιστημονικής ομάδας.
Οι Αυστριακοί επιστήμονες πραγματοποίησαν δοκιμές σε πειραματόζωα, στα οποία χορήγησαν ομάδες τροφών που συχνά προκαλούν αλλεργίες, όπως πρωτεΐνες φουντουκιού.
Αυτό που παρατήρησαν ήταν ότι τα πειραματόζωα δεν εκδήλωσαν διατροφική αλλεργία όταν έλαβαν τις πρωτεΐνες αλλά μόνο όταν τους χορηγήθηκαν αντιόξινες ουσίες κατά του στομαχικού έλκους, όπως ομεπραζόλη και ρανιτιδίνη, οι οποίες αποτελούν κύριο συστατικό σε γνωστά αντιόξινα φάρμακα που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, οι Αυστριακοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι ίδιες αλλεργίες έπληξαν και 153 άτομα που είχαν υποβληθεί σε αντιόξινη θεραπεία με αυτά τα φάρμακα.
Ωστόσο, δεν παραλείπουν να τονίσουν ότι οι τροφικές αλλεργίες στα πειραματόζωα εκδηλώθηκαν, σε συνδυασμό με τη λήψη αντιόξινων φαρμάκων, μόνο κατά την περίπτωση που επρόκειτο για αλλεργιογόνους τροφές που δοκίμαζαν για πρώτη φορά και όχι για όσες περιλαμβάνονταν συχνά στο διαιτολόγιό τους.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ο οργανισμός τείνει να δημιουργεί αμυντικούς μηχανισμούς έναντι πολλών αλλεργιογόνων τροφών που καταναλώνονται συχνά, πράγμα που εξηγεί τους λόγους για τους οποίους το πρόβλημα εμφανίζεται μόνο στην περίπτωση της κατανάλωσης νέων αλλεργιογόνων τροφών.
Τα συστατικά του χυμού παντζαριού υποστηρίζουν την καρδιά και την κυκλοφορία του αίματος, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη φυσική ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.