Νέα Υόρκη: Μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών πλούσια σε φυτικές ίνες, ξηρούς καρπούς και φυτικές πρωτεΐνες μπορεί να συμβάλλει στην μείωση της χοληστερόλης εξίσου αποτελεσματικά με τις στατίνες, σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.
Νέα Υόρκη: Μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών πλούσια σε φυτικές ίνες, ξηρούς καρπούς και φυτικές πρωτεΐνες μπορεί να συμβάλλει στην μείωση της χοληστερόλης εξίσου αποτελεσματικά με τις στατίνες, σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.
Ερευνητική ομάδα του Νοσοκομείου St. Michael του Τορόντο με επικεφαλής τον Δρ Ντέιβιντ Τζένκινς μελέτησε την πορεία της υγείας 46 ατόμων που είχαν διαγνωστεί με δυσλιπιδαιμία για τέσσερις εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες.
Η πρώτη ομάδα κλήθηκε να ακολουθήσει μια απλή δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, η δεύτερη την ίδια δίαιτα σε συνδυασμό με τη λήψη στατινών και η τρίτη ομάδα μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών πλούσια σε φυτικές ίνες, ξηρούς καρπούς και φυτικές πρωτεΐνες.
Μετά το πέρας των τεσσάρων εβδομάδων διαπιστώθηκε ότι τα άτομα και των τριών ομάδων είχαν σημειώσει πτώση στις τιμές της LDL («κακής») χοληστερόλης. Ωστόσο, τα άτομα της τρίτης ομάδας είχαν σαφώς μεγαλύτερη βελτίωση συγκριτικά με τα άτομα της πρώτης ομάδας.
Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι στατίνες και η δίαιτα χαμηλών λιπαρών, πλούσια σε φυτικές ίνες, ξηρούς καρπούς και φυτικές πρωτεΐνες λειτούργησαν αποτελεσματικότερα στην μείωση των επιπέδων της C αντιδρώσας πρωτεΐνης, χημικής ουσίας του αίματος που έχει συνδεθεί με τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Με δηλώσεις του στο Reuters ο Δρ Τζένκινς επεσήμανε ότι «επί του παρόντος οι στατίνες είναι η πιο κοινή θεραπευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας. Η ιδέα όμως ότι ένα πρόγραμμα διατροφής μπορεί να έχει εξίσου θετικά αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικό».
Σημειώνει δε ότι «οι συμμετέχοντες στην έρευνα έδειξαν ότι μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της δίαιτας διότι είναι ευέλικτη και δεν απαιτεί μεγάλες διατροφικές αλλαγές, γι’ αυτό και θα μπορούσε να αντικαταστήσει την φαρμακευτική αγωγή σε ορισμένες κατηγορίες ασθενών».