Σάββατο 02 Μαϊου 2026
weather-icon 13o
Η Τουρκία δεν θα δράσει μονομερώς στο Βόρειο Ιράκ, διαβεβαιώνει ο Ερντογάν

Η Τουρκία δεν θα δράσει μονομερώς στο Βόρειο Ιράκ, διαβεβαιώνει ο Ερντογάν

Καθώς οι πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξη των τουρκικών στρατευμάτων στο Β.Ιράκ παραμένουν συγκεχυμένες, ο Ερντογάν τονίζει ότι η Αγκυρα δεν σχεδιάζει να δράσει μονομερώς στην περιοχή, αλλά διατηρεί το δικαίωμα να προστατευτεί από την είσοδο «τρομοκρατών».

31

Καθώς οι πληροφορίες αναφορικά με την ανάπτυξη των τουρκικών στρατευμάτων στο Βόρειο Ιράκ παραμένουν συγκεχυμένες, ο Τούρκος πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι η Αγκυρα δεν σχεδιάζει να δράσει μονομερώς στην περιοχή, αλλά διατηρεί το δικαίωμα να προστατευτεί από την είσοδο «τρομοκρατών».

«Η Τουρκία δεν σκοπεύει να εμπλακεί σε πόλεμο στο Βόρειο Ιράκ και δεν πρόκειται να ρίξει ούτε μια σφαίρα. Ωστόσο, χρειαζόμαστε τη λήψη προληπτικών μέτρων για πιθανή διείσδυση τρομοκρατών του ΡΚΚ, οι οποίοι έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή» εξήγησε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Σε άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στη Wall Street Journal, ο Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε εξάλλου τις κατηγορίες ότι η Τουρκία «παζαρεύει για δολάρια» όσον αφορά στις μακροχρόνιες και ανεπιτυχείς συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων σε τουρκικό έδαφος.

«Αντιθέτως, κατανοούμε ότι σε δύσκολες ημέρες, οι δύο σύμμαχοι πρέπει να συνεργάζονται στενά» τονίζει ο Τούρκος πρωθυπουργός, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Και για να καταλήξουμε, η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ αντιμετωπίζεται ως ενδεχόμενο με την πλήρη συνεργασία και συντονισμό με τις αμερικανικές δυνάμεις καθώς και με τις κουρδικές οργανώσεις της περιοχής» καταλήγει το άρθρο του Ερντογάν.

Τις σχετικές τουρκικές διαβεβαιώσεις επανέλαβε ο απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου στην Τουρκία Ζαλμάι Χαλιλζάντ. Παράλληλα, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον κατανοεί την ευαισία της Αγκυρας στο θέμα του Βορείου Ιράκ και ενημέρωσε ότι θα συσταθεί επιτροπή για να εξετάσει όλα τα θέματα που ανακύπτουν.

«Οι Κούρδοι ετέθησαν υπό τη διοίκηση και τις εντολές των αμερικανικών δυνάμεων και δεν θα μπορούν να προχωρήσουν σε κανένα σημείο χωρίς να ενημερώσουν την αμερικανική και τη συμμαχική ηγεσία», πρόσθεσε ο Ζ.Χαλιλζάντ αμέσως μετά από τις επαφές στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πάντως, εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χουσεΐν Ντιριόζ δήλωσε τη Δευτέρα ότι Αγκυρα δεν έχει σκοπό να αναθέσει σε κανένα άλλον, δηλαδή τις ΗΠΑ, την αντιμετώπιση «της τρομοκρατικής οργάνωσης ΡΚΚ».

Στην Αγκυρα σπεύδει την Τρίτη ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Κόλιν Πάουελ προκειμένου να έχει επαφές με την τουρκική ηγεσία για τον πόλεμο στο Ιράκ, έπειτα από ένα σύντομο σταθμό στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με τους υπευθύνους του ΝΑΤΟ.

Τελευταία ενημέρωση: 20:20

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 02 Μαϊου 2026
Cookies