Τη δημιουργία διεθνούς ειδησεογραφικού τηλεοπτικού δικτύου σχεδιάζει η Γαλλία
Τη δημιουργία ενός διεθνούς τηλεοπτικού ειδησεογραφικού δικτύου, αντίστοιχου με το CNN, το BBC World και το Al Jazeera σχεδιάζει η Γαλλία. Οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, όμως ο πόλεμος στο Ιράκ έχει εντατικοποιήσει τα σχέδια.
43
Τη δημιουργία ενός διεθνούς τηλεοπτικού ειδησεογραφικού δικτύου, αντίστοιχου με το CNN, το BBC World και το Al Jazeera, σχεδιάζει η Γαλλία. Οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, όμως ο πόλεμος στο Ιράκ έχει εντατικοποιήσει τα σχέδια των γαλλικών αρχών.
Ειδικότερα, η απόφαση για τη δημιουργία μιας διεθνούς γαλλόφωνης κοινοπραξίας συζητάται εδώ και καιρό, σε μια προσπάθεια διάδοσης της Γαλλικής επιρροής. Γι αυτό, σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους, οι αρχές της χώρας έχουν ήδη ζητήσει από ειδησεογραφικούς ομίλους να καταθέσουν σχετικές προτάσεις.
Ωστόσο, οι επιχειρηματικές κινήσεις έχουν εντατικοποιηθεί εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ και στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία προχώρησαν στην στρατιωτική επέμβαση παρά τη θέληση της Γαλλίας.
«Αυτό που συμβαίνει τούτη τη στιγμή αποδεικνύει πόσο χρήσιμο θα ήταν να υπάρχει ένα γαλλόφωνο διεθνές τηλεοπτικό κανάλι» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζαν Φρανσουά Κοπ.
Γάλλοι αξιωματούχοι επισημαίνουν, επίσης, ότι ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Πιερ Ραφαρέν, ο οποίος ελπίζει να υποβάλει σχετικό σχέδιο στον πρόεδρο της χώρας Ζακ Σιράκ στο τέλος Ιουνίου, ζήτησε από ειδησεογραφικούς ομίλους να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους έως τις 22 Απριλίου.
Παράλληλα, ένα έγγραφο τεσσάρων σελίδων, που προετοίμασε μια ομάδα υπό τον Ραφαρέν και το οποίο ανέγνωσε δημοσιογράφος του Reuters, αναφέρει ότι το δίκτυο θα μπορούσε να είναι δημόσιο ή ιδιωτικό, ή να έχει μικτό ιδιοκτησιακό καθεστώς, και να ενισχύεται οικονομικά από το κράτος.
«Ο στόχος είναι να διασφαλισθεί μια πιο σημαντική και προβεβλημένη παρουσία για τη Γαλλία στη μάχη της τηλεόρασης παγκοσμίως» αναφέρει η συντακτική ομάδα στο συγκεκριμένο έγγραφο, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε «να συμβάλλει σε μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική για την γαλλική επιρροή στον υπόλοιπο κόσμο».
Όπως, τέλος, διευκρινίζουν Γάλλοι αξιωματούχοι, το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί προβλέπει τη λειτουργία του τηλεοπτικού δικτύου το 2004. Το πρόγραμμα θα μεταδίδεται στη γαλλική γλώσσα, ενώ ενδεχομένως να υπάρχει ισπανική και αραβική υπηρεσία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Ωρες αγωνίας για 19μηνών βρέφος στη Σκόπελο
- Να αποφύγει την… σκούπα θέλει ο Ιτούδης
- Σάρον Στόουν: Φωτογραφίζεται ανέμελη με μαγιό και χωρίς φίλτρα στα 68 της
- Ο Βαλαντσιούνας, η πρόταση της Ζαλγκίρις και οι πιθανότητες για επιστροφή στη Euroleague
- Μωβ μέδουσες: Γιατί έχει αυξηθεί η παρουσία τους στις ελληνικές θάλασσες – Σχέδιο με πλωτά πλέγματα σε παραλίες της Εύβοιας
- «Δεν είναι ύποπτος φυγής ο 89χρονος» – Αιχμές από τον δικηγόρο του για την ποινική μεταχείρισή του
- NBA: Μυθικός Λεμπρόν Τζέιμς έστειλε τους Λέικερς στους ημιτελικούς της Δύσης – Δύο Game 7 στην Ανατολή (vids)
- Διάκριση των εξουσιών;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


![Ακίνητα: Πού αυξάνονται, που μειώνονται τα τ.μ. – Οι περιοχές [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/17023519-128x85.jpg)



![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 02.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/maciej-chwirot-NeBvIH2qmt4-unsplash-315x220.jpg)


















































![Ακίνητα: Πού αυξάνονται, που μειώνονται τα τ.μ. – Οι περιοχές [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/17023519-315x220.jpg)











Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442