38

Έκθεση αφιερωμένη στο ελληνικό κόσμημα εγκαινιάζεται τη Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου, στο Εθνικό Μουσείο της Πράγας. Η έκθεση, που οργανώνεται από το υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας, θα διαρκέσει έως τις 10 Μαρτίου.

Το κόσμημα έχει μεγάλη ιστορία και ασκεί πάντοτε ιδιαίτερη γοητεία. Στην ελληνική αρχαιότητα συνόδευε τον ιδιοκτήτη του στη ζωή και στον θάνατο. Ανέκαθεν αποτελούσε μέσο έκφρασης των προσωπικών βιωμάτων του ανθρώπου, χρησιμοποιούνταν για την ανάδειξη της ομορφιάς -ειδικά της γυναικείας- και για την προβολή του πλούτου και της κοινωνικής θέσης.

Είναι γνωστό, τόσο από γραπτές πηγές όσο και από ταφικά ευρήματα, ότι οι οικονομικά εύρωστες κοινωνικές τάξεις είχαν κοσμήματα από χρυσό και άργυρο με ημιπολύτιμους λίθους και ελεφαντόδοντο, ενώ οι ασθενέστερες από φθηνότερα υλικά, όπως χαλκό, σίδερο, πηλό, υαλόμαζα, κόκκαλο, πολλές φορές επιχρυσωμένα.

Στην έκθεση της τσεχικής πρωτεύουσας παρουσιάζονται συνολικά 74 κοσμήματα, τα οποία προέρχονται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Ηρακλείου, το Μουσείο Κανελλοπούλου, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Αθηνών, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και το Μπενάκη.

Η επιλογή των κοσμημάτων είναι αντιπροσωπευτική και καλύπτει διαδοχικές περιόδους, από τη Νεολιθική (5η-4η χιλιετία π.Χ.), την Εποχή του Χαλκού (3η-2η χιλιετία π.Χ.), τα Ιστορικά χρόνια (9ος αιώνας π.Χ.-4ος αιώνας μ.Χ.), τη Βυζαντινή (4ος αιώνας π.Χ.-1453 μ.Χ.) και τη μετα-Βυζαντινή περίοδο. Επίσης, καλύπτει χωρικά όλες τις περιοχές που άνθισε ο ελληνικός πολιτισμός.

Στη συνέχεια, η έκθεση «Το Ελληνικό Κόσμημα» θα παρουσιασθεί στο Βασιλικό Κάστρο της Βαρσοβίας (25/3-27/4) και στο Μουσείο Καλών της Τεχνών της Βουδαπέστης (15/5-30/6).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ