Τα βραβεία «Διδώ Σωτηρίου» και «Δαίδαλος» απένειμε η Εταιρεία Συγγραφέων
Στον συγγραφέα Κλαούντιο Μάγκρις και στον εκδοτικό οίκο Μέλισσα απονεμήθηκαν τα βραβεία Πολιτισμού «Διδώ Σωτηρίου» και «Δαίδαλος» από την Εταιρεία Συγγραφέων. Το βραβείο «Δαίδαλος» απένειμε η Κ.Δημουλά και το βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» ο Β.Βασιλικός.
38
Στον συγγραφέα Κλαούντιο Μάγκρις και στον εκδοτικό οίκο Μέλισσα απονεμήθηκαν αντιστοίχως το βράδυ της Τετάρτης, στο Μουσείο Μπενάκη, τα βραβεία Πολιτισμού «Διδώ Σωτηρίου» και «Δαίδαλος» από την Εταιρεία Συγγραφέων. Το βραβείο «Δαίδαλος» απένειμε η ποιήτρια και ακαδημαϊκός Κική Δημουλά και το βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός.
Όπως τόνισε στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας της Εταιρείας, Αρης Μαραγκόπουλος, στόχος του βραβείου «Δαίδαλος» είναι η βράβευση «θυλάκων γνώσης», όχι απαραίτητα λογοτεχνικής, οι οποίοι είναι εξαιρετικά σημαντικοί, ενώ στόχος του βραβείου «Διδώ Σωτηρίου» είναι η βράβευση έργων που προάγουν την πολιτισμική διαφορετικότητα.
Ο Κλαούντιο Μάγκρις βραβεύθηκε για το έργο του «Δούναβης» (Danubio), το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλεις, σε μετάφραση του Μπάμπη Λυκούδη, με πρόλογο του Νίκου Μπακουνάκη. Ο «Δούναβης» είναι ένα στοχαστικό ταξίδι κατά μήκος του μεγάλου ποταμού από τις πηγές του στην Κεντρική Ευρώπη ως τις εκβολές του στον Εύξεινο Πόντο.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, η Γεωγραφία συναντά την Ιστορία και συνομιλεί με «φωνές» της συνείδησής της, όπως είναι εκείνες των Μάρκου Αυρήλιου, Φράντς Κάφκα, Μάρτιν Χαΐντεγκερ, Ελίας Κανέττι, Πανάιτ Ιστράτι και άλλων.
Ο εκδοτικός οίκος Μέλισσα βραβεύθηκε για την έκδοση του πολύτομου έργου που αφορά στη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Αρχιτεκτονική, την οποία συνέγραψε ο Χαράλαμπος Μπούρας, τη Νεοκλασσική Αρχιτεκτονική, που συνέγραψαν οι Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη και Μάνος Μπίρης και τη Μοντέρνα Αρχιτεκτονική, που συνέγραψε ο Δημήτρης Φιλιππίδης.
Κατά τη γνώμη της Εταιρείας Συγγραφέων, η άψογη αυτή έκδοση αποτελεί υπόδειγμα γόνιμου διαλόγου εικόνας και κειμένου και προάγει την εθνική αυτογνωσία στο χώρο της Αρχιτεκτονικής. Τα βραβεία, τα οποία απονέμονται για πρώτη φορά, συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο των 6.000 ευρώ έκαστο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Αυτή η μεγάλη επιτυχία αποδείχθηκε η αρχή του τέλους – Οι Take That όπως δεν τους έχουμε δει ποτέ ξανά
- Ολυμπιακός: Ποιοι είναι οι πιθανότεροι αντίπαλοι σε περίπτωση πρόκρισης στα νοκ-άουτ του Champions League (pics)
- Συστήθηκε ομάδα εργασίας για την επίσπευση αδειοδότησης καταφυγίων των αδέσποτων ζώων συντροφιάς
- «Πάμε με καλή ψυχολογία»: Τι είπε ο προπονητής του Άγιαξ για τον «τελικό» με τον Ολυμπιακό
- Κακοκαιρία: Σε ισχύ έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα στην γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου – Κλειστό το πορθμείο
- Αττική: Ήχησε το 112 για επικίνδυνα φαινόμενα




