Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Υπερτασικές το 10% των εγκύων

Υπερτασικές το 10% των εγκύων

Θεσσαλονίκη: Μία από τις κύριες αιτίες θνησιμότητας κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό παραμένει ακόμη και σήμερα η υπερτασική νόσος. Έχει διαπιστωθεί ότι το 10% περίπου των εγκύων εμφανίζει υπέρταση, η οποία είναι υπεύθυνη για προβλήματα στη μέλλουσα μητέρα αλλά και στο έμβρυο, ενώ σχετίζεται και με υψηλή εμβρυϊκή και νεογνική θνησιμότητα. Τα παραπάνω τονίζει ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Μιχάλης Μαμόπουλος, με την ευκαιρία του συνεδρίου, που οργανώνει στις 24 και 25 Νοεμβρίου η Γ' Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική του ΑΠΘ και έχει θέμα την υπερτασική νόσο στην κύηση.

Θεσσαλονίκη: Μία από τις κύριες αιτίες θνησιμότητας κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό παραμένει ακόμη και σήμερα η υπερτασική νόσος. Έχει διαπιστωθεί ότι το 10% περίπου των εγκύων εμφανίζει υπέρταση, η οποία είναι υπεύθυνη για προβλήματα στη μέλλουσα μητέρα αλλά και στο έμβρυο, ενώ σχετίζεται και με υψηλή εμβρυϊκή και νεογνική θνησιμότητα. Τα παραπάνω τονίζει ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Μιχάλης Μαμόπουλος, με την ευκαιρία του συνεδρίου, που οργανώνει στις 24 και 25 Νοεμβρίου η Γ’ Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική του ΑΠΘ και έχει θέμα την υπερτασική νόσο στην κύηση.


Το συνέδριο διοργανώνεται με τη συνεργασία της Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Temple της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ και οι εργασίες του θα διεξαχθούν στην αίθουσα τελετών της παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Η προεκλαμψία, προσθέτει ο κ. Μαμόπουλος, που είναι και η κατεξοχήν μαιευτική επιπλοκή από το σύνολο των υπερτασικών διαταραχών της εγκυμοσύνης, αντιπροσωπεύει το 70%, ενώ η χρόνια ιδιοπαθής υπέρταση περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος από το υπόλοιπο 30%.

Οι διαταραχές που αποδίδονται στην υπερτασική νόσο μπορούν να προκαλέσουν πρόωρο τοκετό, ενδομήτρια βραδύτητα ανάπτυξης ή και ενδομήτριο θάνατο του εμβρύου. Στην έγκυο, η αυξημένη αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο και οξεία καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια. Ακόμη και σήμερα η υπερτασική νόσος κατά την κύηση παραμένει μία από τις κύριες αιτίες μητρικής θνησιμότητας, καθώς είναι υπεύθυνη για το 15-20% των μητρικών θανάτων, στοιχείο το οποίο αφορά τόσο στις αναπτυσσόμενες όσο και στις αναπτυγμένες χώρες.

Η υπερτασική νόσος κατά την κύηση και, ειδικά, η προεκλαμψία αποτελούσαν και αποτελούν ακόμη πρόκληση για το μαιευτήρα, αφού από τους χειρισμούς και την απόφασή του για τοκετό εξαρτάται μία σειρά από άμεσες και απώτερες επιπλοκές και επιπτώσεις τόσο στη μητέρα όσο και στο παιδί.

Στην πλειονότητά τους οι υπερτασικές έγκυοι αντιμετωπίζονται από τους μαιευτήρες και ειδικά από αυτούς που ασχολούνται με την εμβρυομητρική ιατρική. Ωστόσο, συχνά καλείται και ο ειδικός παθολόγος, κυρίως όταν η υπέρταση είναι τόσο σοβαρή που απαιτείται θεραπεία με περισσότερα του ενός φάρμακα ή όταν συνυπάρχουν και άλλα παθολογικά προβλήματα. Επειδή η συνεργασία με τους άλλους ειδικούς γιατρούς θεωρείται καθοριστική, στο πρόγραμμα του συνεδρίου είναι εμφανής η συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων και όχι μόνο μαιευτήρων. Πιστεύουμε, καταλήγει ο κ. Μαμόπουλος, ότι η συνεργασία αυτή τόσο στη θεωρία όσο -κυρίως- στην καθημερινή πράξη επιτυγχάνει την καλύτερη έκβαση για τη μητέρα και το έμβρυο.


Πηγή: ΜΠΕ

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο