Παρασκευή 24 Απριλίου 2026
weather-icon 11o
«Φρένο» στην κατασκευή κατοικιών με άδεια για εκκλησάκι βάζει η Βουλή

«Φρένο» στην κατασκευή κατοικιών με άδεια για εκκλησάκι βάζει η Βουλή

Τέλος στην κατασκευή κατοικιών που έχουν λάβει άδεια για ανέγερση ναϋδρίου επιχειρεί να βάλει η Βουλή με διάταξη που ψηφίστηκε την Τετάρτη, βασιζόμενη σε σχετική τροπολογία των βουλευτών Νίκου Λεβογιάννη (ΠΑΣΟΚ), Νικήτα Κακλαμάνη (ΝΔ) και Φώτη Κουβέλη ( ΣΥΝ).

25

Τέλος στην κατασκευή κατοικιών που έχουν λάβει άδεια για ανέγερση ναϋδρίου επιχειρεί να βάλει η Βουλή με διάταξη που ψηφίστηκε την Τετάρτη, βασιζόμενη σε σχετική τροπολογία των βουλευτών Νίκου Λεβογιάννη (ΠΑΣΟΚ), Νικήτα Κακλαμάνη (ΝΔ) και Φώτη Κουβέλη ( ΣΥΝ).

Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Νάσος Αλευράς συμπλήρωσε το προεδρικό διάταγμα του 1978 με την εξής διατύπωση: «Η ανέγερση ιδιωτικών ιερών ναϋδρίων (σ.σ.: ναών) σε γήπεδα εκτός σχεδίου, επιτρέπεται εφόσον αυτά (τα γήπεδα) έχουν την επιτρεπόμενη για την περιοχή αρτιότητα. Το κτίριο του ναϋδρίου δεν μπορεί να καταλαμβάνει επιφάνεια μεγαλύτερη των 50τ.μ. και ύψος 3,5μ., συμπεριλαμβανομένων και των βοηθητικών χώρων (χώροι υγιεινής, πανηγυρόσπιτο ή κελί), οι οποίοι βοηθητικοί χώροι δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 10τ.μ.».


Σύμφωνα με τον κ. Αλευρά, η διάταξη αυτή δεν αφορά μόνο στα νησιά του Αιγαίου, αλλά είναι γενική. Με αφορμή την παρατήρηση του κ. Λεβογιάννη ότι οι άδειες για τους ιδιωτικούς ιερούς ναούς δίδονται από τη Διεύθυνση Ναοδομίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, που εδρεύει στην Αθήνα και δεν έχει αποκεντρωμένες υπηρεσίες, ο κ. Αλευράς πρόσθεσε στην παραπάνω διάταξη ότι «για οποιαδήποτε οικοδομικού χαρακτήρα παρέμβαση στον περιβάλλοντα του ναϋδρίου χώρο εκδίδεται χωριστή οικοδομική άδεια από τις κατά τόπους πολεοδομικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τις γενικές και ειδικές πολεοδομικές διατάξεις που διέπουν κάθε περιοχή».


Κατά τη συζήτηση της διάταξης, ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης είπε ότι «κινδυνεύουμε να γίνουμε Ιράν. Σε όλη την Ελλάδα, ο καθένας χτίζει μια εκκλησία, τάχα κάνει τρεις σταυρούς και κλέβει το περιβάλλον, κλέβει και το Δημόσιο».


Στην επισήμανση του κ. Αλευρά ότι υπεύθυνες για τον έλεγχο των αυθαιρεσιών είναι οι πολεοδομικές υπηρεσίες των νομαρχιών, ο πρόεδρος της Βουλής αναρωτήθηκε: «Δεν πρέπει και οι πολεοδομίες και οι ναοδομίες και όποιος άλλος μεσάζων, είτε μετά ράσου είτε χωρίς ράσο, να ελέγχονται;».


Ο κ. Λεβογιάννης, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόβλημα που εμφανίζεται κυρίως στα νησιά του Αιγαίου και στις Κυκλάδες, είπε ότι «η Επιτροπή Αυθαιρέτων του νομού νομιμοποίησε πολυτελή βίλα 200τ.μ. με ένα εκκλησάκι εξωτερικά στο δευτέρο όροφο», ενώ σε άλλη περίπτωση «ιεράρχης βοήθησε, καλή τη πίστη, ένα χριστιανό να χτίσει εκκλησάκι και, όταν τελείωσε και πήγε για τα θυρανοίξια, βρέθηκε μπροστά σε μια διώροφη κατοικία και -προς τιμήν του- σηκώθηκε κι έφυγε».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 24 Απριλίου 2026
Cookies