Αύξηση των θυμάτων της τρομοκρατίας το 2000 κατά 75% διαπιστώνουν οι ΗΠΑ
«Κακή χρονιά» χαρακτηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 2000 σχετικά με το θέμα της τρομοκρατίας, στην ετήσια έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα. Σύμφωνα με την έκθεση, η Ασία κρατά τα σκήπτρα από πλευράς τρομοκρατικών επιθέσεων.
«Κακή χρονιά» χαρακτηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 2000 σχετικά με το θέμα της τρομοκρατίας, στην ετήσια έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα. Σύμφωνα με την έκθεση, η Ασία κρατά τα σκήπτρα από πλευράς τρομοκρατικών επιθέσεων.
Τα θύματα της τρομοκρατίας κατά το 2000 έφτασαν τα 405 άτομα έναντι 233 το 1999, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην επίθεση κατά του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS Cole στην Υεμένη, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 19 Αμερικανοί.
«Σχετικά με τη συγκεκριμένη επίθεση, παρ όλο που δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για το ρόλο που ενδέχεται να έπαιξε ο Σαουδάραβας Οσάμα Μπιν Λάντεν στο περιστατικό, η κυβέρνηση της Υεμένης εκτιμά ότι αρκετοί από τους υπόπτους που βρίσκονται στα χέρια της έχουν εκπαιδευτεί σε στρατόπεδα του Αφγανιστάν».
Στην έκθεση γίνεται η «παραδοσιακή» πλέον αναφορά σε κράτη που υποθάλπουν την τρομοκρατία, δηλαδή το Ιράν, το Ιράκ, την Κούβα, τη Βόρειο Κορέα, τη Λιβύη και τη Συρία, ενώ εκφράζεται ανησυχία για το ρόλο που ενδέχεται να παίξει στο μέλλον το Πακιστάν.
Αναφορικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν υιοθέτησε την άποψη της ισραηλινής κυβέρνησης περί ανάμειξης της Παλαιστινιακής Αρχής υπό τον Γιασέρ Αραφάτ σε τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των Ισραηλινών.
Τέλος, η οργάνωση AUC των ανταρτών της Κολομβίας και οι ένοπλοι της Σιέρα Λεόνε προστέθηκαν στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αντίθετα, το κίνημα των Ερυθρών Χμερ στην Καμπότζη δεν βρίσκεται φέτος στη λίστα «λόγω αλλαγής στη συμπεριφορά του».