Δευτέρα 06 Απριλίου 2026
weather-icon 21o
Ανήσυχοι δηλώνουν οι ΥΠΕΞ της Ένωσης για την ένταση στο Τέτοβο

Ανήσυχοι δηλώνουν οι ΥΠΕΞ της Ένωσης για την ένταση στο Τέτοβο

Αμεση διπλωματική παρέμβαση για την πολιτική επίλυση της κρίσης στην ΠΓΔΜ αποφάσισαν τη Δευτέρα οι 15 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, χωρίς να αποκλείσουν -σε επόμενο στάδιο- και στρατιωτικού χαρακτήρα μέτρα που θα αφορούν στον αφοπλισμό των Αλβανών ανταρτών. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση των Σκοπίων ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ξεκινήσει η «τελική επιχείρηση» κατά των Αλβανών εξτρεμιστών.

30

Αμεση διπλωματική παρέμβαση για την πολιτική επίλυση της κρίσης στην ΠΓΔΜ αποφάσισαν τη Δευτέρα οι 15 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, χωρίς να αποκλείσουν -σε επόμενο στάδιο- και στρατιωτικού χαρακτήρα μέτρα που θα αφορούν στον αφοπλισμό των Αλβανών ανταρτών. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση των Σκοπίων ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ξεκινήσει η «τελική επιχείρηση» κατά των Αλβανών εξτρεμιστών.

Στο κοινό ανακοινωθέν τους οι «15» εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία τους για τις εξελίξεις και δήλωσαν εκ νέου ότι παραμένουν προσηλωμένοι στο απαραβίαστο των συνόρων στην περιοχή, καθώς και στην «κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα» της ΠΓΔΜ «ως ενιαίου και πολυεθνικού κράτους».


Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαιρέτισαν, επίσης, την επικείμενη επίσκεψη του επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ, Χαβιέ Σολάνα, στα Σκόπια, ενώ κάλεσαν την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να συνεχίσει τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των εθνοτήτων.


Ο Χαβιέ Σολάνα θα αναχωρήσει για τα Σκόπια το βράδυ της Δευτέρας, ενώ η τρόικα της ΕΕ θα μεταβεί στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ την Πέμπτη. Παράλληλα, οι αρχηγοί των κρατών της ΕΕ θα προωθήσουν «συγκεκριμένες ιδέες» για την αντιμετώπιση της κρίσης κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Κορυφής στα τέλη της εβδομάδας στη Στοκχόλμη. «Η κατάσταση στα Βαλκάνια θα είναι το κεντρικό θέμα στο δείπνο της Παρασκευής» δήλωσε ο Σουηδός υφυπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Λαρς Ντάνιελσον.


Επαφές Ιβανόφ στο Βελιγράδι


Η διεθνής κοινότητα πρέπει να προβάλει ισχυρά εμπόδια στην τρομοκρατική βία στην ΠΓΔΜ και τη Νότια Σερβία, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας μάχονται εναντίον Αλβανών ανταρτών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβανόφ, από το Βελιγράδι, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.


Έπειτα από συνάντηση με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Ρωσία πιστεύει πως η διεθνής κοινότητα «πρέπει να καταστήσει σαφές ότι αυτό που βλέπουμε στη Νότια Σερβία και την ΠΓΔΜ είναι τρομοκρατική δράση». «Πρέπει να την εμποδίσουμε, αν θέλουμε να αποφύγουμε νέα έκρηξη στα Βαλκάνια» τόνισε.


Ο κ. Ιβανόφ ανέφερε: «Το να μπαίνουν στην ίδια γραμμή οι δημοκρατικά εκλεγμένες Αρχές του Βελιγραδίου και οι αποκαλούμενοι Αλβανοί αντάρτες ισοδυναμεί με υποχώρηση στους αυτονομιστές και τρομοκράτες. Η θέση της Ρωσίας είναι σαφής: στηρίζει την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Γιουγκοσλαβίας, στην οποία τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων θα είναι σεβαστά.»
Από την πλευρά του ο κ. Κοστούνιτσα τόνισε ότι η συζήτηση που είχε με τον κ. Ιβανόφ επικεντρώθηκε στο μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής, την τρομοκρατία.


«Τα προβλήματα αυτά θέτουν σε κίνδυνο τις εύθραυστες διαδικασίες του εκδημοκρατισμού, της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια» ανέφερε ο Β.Κοστούνιτσα, επισημαίνοντας ότι το Κοσσυφοπέδιο έγινε φυτώριο της τρομοκρατίας.


Ο κ. Ιβανόφ συναντήθηκε, επίσης, με τον πρωθυπουργό της Γιουγκοσλαβίας, Ζόραν Ζίζιτς, στον οποίο επισήμανε ότι η Ρωσία εμμένει στην ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Γιουγκοσλαβίας και στην επίλυση των προβλημάτων στο Κοσσυφοπέδιο και στο Μαυροβούνιο στο πλαίσιο της ομοσπονδίας.


Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είχε, ακόμα, συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Γκόραν Σβιλάνοβιτς.


Σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι Ιβανόφ και Σβιλάνοβιτς απηύθυναν έκκληση στις βαλκανικές χώρες, στην Ευρώπη και στη διεθνή κοινότητα να λάβουν άμεσα μέτρα για τον τερματισμό της βίας και τις προσπάθειες για αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια.


Ο κ. Σβιλάνοβιτς είπε ότι η ΠΓΔΜ βρίσκεται υπό τις πιέσεις των πιο ακραίων εξτρεμιστικών αλβανικών κύκλων, που αποτελούν πηγή ανασφάλειας στα Βαλκάνια.


Από την πλευρά του ο Ιβανόφ υπογράμμισε ότι, αν η διεθνής κοινότητα δεν λάβει εγκαίρως μέτρα, και τα υπόλοιπα κράτη στην περιοχή θα γίνουν θύματα της τρομοκρατίας και τα Βαλκάνια εστία εντάσεων, όπως στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.


Δηλώσεις Σάρπινγκ


Εν τω μεταξύ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του απεσταλμένου του ΟΗΕ στα Βαλκάνια, Καρλ Μπιλντ, περί νέου πολέμου στην περιοχή, ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Ρούντολφ Σάρπινγκ, έκανε λόγο για υπερβολική αντίδραση.


«Ο κύριος Μπιλντ θα πρέπει ίσως να ενημερωθεί καλύτερα και στις δηλώσεις του να είναι περισσότερο ήρεμος και ρεαλιστής. Δεν νομίζω ότι ο χαρακτηρισμός πόλεμος είναι δικαιολογημένος. Υπάρχουν βέβαια καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτόν, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να ενωθούν όλες οι δυνάμεις και να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποτραπεί το ενδεχόμενο αυτό» επισήμανε ο Σάρπινγκ.


Σχετική ηρεμία στο Τέτοβο


Στο Τέτοβο, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της ΠΓΔΜ, βρίσκονται ήδη έξι άρματα μάχης, τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και οκτώ φορτηγά, ενώ νωρίτερα έφτασαν τέσσερα άρματα μάχης σοβιετικής κατασκευής.


«Οι δυνάμεις μας θα αρχίσουν σύντομα την τελική επιχείρηση εξόντωσης των τρομοκρατών» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Αντόνιο Μιλόσοφσκι, σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους στα Σκόπια. Ερωτηθείς για το πότε ακριβώς θα αρχίσουν οι επιθέσεις, ο Σκοπιανός αξιωματούχος δήλωσε ότι αυτό θα γίνει όταν ο κίνδυνος για απώλεια στρατιωτών της ΠΓΔΜ θα είναι ελάχιστος.


O Σκοπιανός αξιωματούχος συμπλήρωσε ότι οι κύριες εστίες συγκρούσεων στα υψώματα γύρω από το Τέτοβο έχουν περιοριστεί σημαντικά. Ανταλλαγές πυρών ακούγονται κοντά στο προάστιο Μάλα Ρέτσιστα, στο κέντρο της πόλης, όμως τα περισσότερα καταστήματα λειτούργησαν κανονικά, ενώ πολλοί κάτοικοι επέστρεψαν στα σπίτια τους.


Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΔΓΜ, Σεργκάν Κερίμ, ζήτησε από τις δυνάμεις της KFOR να είναι περισσότερο αποτελεσματικές στον έλεγχο των συνόρων της χώρας του με το Κοσσυφοπέδιο.


Αμεση ήταν η απάντηση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, λόρδου Ρόμπερτσον, στο αίτημα του Σκοπιανού υπουργού. Ο Βρετανός αξιωματούχος διαβεβαίωσε την κυβέρνηση της βαλκανικής χώρας ότι η Συμμαχία θα αναπτύξει επιπλέον δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων.


Στην πόλη του Τέτοβο έφτασε σήμερα και ομάδα παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ συναντήθηκαν με το δήμαρχο, Μουρτεζάν Ισμαήλ, ο οποίος έκανε έκκληση για κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας, ώστε να τερματιστεί η ένταση στην περιοχή.


Στην ΠΓΔΜ θα μεταβεί και ο συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Μπόντο Χόμπαχ, ο οποίος θα συναντηθεί με εκπροσώπους της κυβέρνησης αλλά και των αλβανικών κομμάτων.


Στα Σκόπια εκπρόσωπος της νέας πολιτικής παράταξης των Αλβανών, του Δημοκρατικού Εθνικού Κόμματος, ζήτησε την έναρξη διαλόγου με τους αντάρτες για την εκτόνωση της έντασης. «Στηριζόμενοι στη θεωρία ότι η βία γεννά βία, ζητούμε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την έναρξη διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών. Καλούμε, επίσης, τους συμπολίτες μας να μην υποκύπτουν στον ψυχολογικό πόλεμο και να παραμείνουν στις εστίες τους» καταλήγει η ανακοίνωση.


Από την πλευρά του ο επικεφαλής του αλβανικού κόμματος DPA, Αρμπέν Τζαφέρι, δήλωσε στην εφημερίδα Washington Post ότι το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ και η επίσημη πολιτική της κυβέρνησης προωθούν τις διακρίσεις σε βάρος των Αλβανών. Όπως υποστήριξε, το κράτος «ανήκει» σε μία μόνο εθνότητα, ενώ έχουν διωχθεί από το στρατό και την αστυνομία όλοι οι Αλβανοί αξιωματικοί. Παράλληλα, η κυβέρνηση αρνείται την ίδρυση αλβανόφωνου πανεπιστημίου, τόνισε ο Τζαφέρι.


Δύο χιλιάδες γυναικόπαιδα εγκατέλειψαν την ΠΓΔΜ με προορισμό την Τουρκία


Περίπου 2.000 γυναίκες και παιδιά από την ΠΓΔΜ έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και κατευθύνονται προς την Τουρκία μέσω Βουλγαρίας, ανακοίνωσαν οι τελωνειακές αρχές των βουλγαρικών συνόρων.


«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, ο αριθμός των ταξιδιωτών από την ΠΓΔΜ αυξήθηκε κατά 10% και το 90% των ανθρώπων αυτών είναι γυναίκες και παιδιά» δήλωσε η Κάτια Ταμπάτσκα, εκπρόσωπος της περιφερειακής διεύθυνσης του υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας. «Οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από τα Σκόπια, το Τέτοβο και το Γκόστιβαρ» προσέθεσε η ίδια.

ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό,ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Απριλίου 2026
Απόρρητο