Eλπίδες για τον καρκίνο του μαστού από φάρμακο για οστεοπόρωση
Ουάσιγκτον: Ένα φάρμακο κατά της οστεοπόρωσης, που χορηγείται πειραματικά κατά του καρκίνου του μαστού, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου στις μεγαλύτερες ηλικιακά γυναίκες κατά τουλάχιστον 70%, ανακοίνωσαν σήμερα Αμερικανοί ερευνητές.
Ουάσιγκτον: Ένα φάρμακο κατά της οστεοπόρωσης, που χορηγείται πειραματικά κατά του καρκίνου του μαστού, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου στις μεγαλύτερες ηλικιακά γυναίκες κατά τουλάχιστον 70%, ανακοίνωσαν σήμερα Αμερικανοί ερευνητές.
Το φάρμακο «raloxifen» της φαρμακευτικής εταιρείας Eli Lilly & Co., υπό την εμπορική ονομασία «Evista», έχει εγκριθεί για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης, όχι όμως και για τον καρκίνο του μαστού.
Το φάρμακο «tamoxifene» της εταιρείας AstraΖeneca, που κυκλοφορεί με την ονομασία «Nolvadex», είναι το μόνο εγκεκριμένο για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες υψηλού κινδύνου.
Ερευνητές των φαρμακευτικών εργαστηρίων Lilly και του Πανεπιστημίου Πίτσμπουργκ αναφέρουν ότι δοκιμές τεσσάρων ετών έδειξαν ότι το Evista μπορεί να προλαμβάνει τον καρκίνο του μαστού, όπως ακριβώς βοηθά στην οστεοπόρωση.
«Οι δοκιμές που έγιναν σε περισσότερες από 7.700 γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 66 χρόνια, έδειξαν ότι το raloxifene μείωσε τον κίνδυνο επιθετικού καρκίνου του μαστού κατά 72% σε όσες λάμβαναν το φάρμακο καθημερινά επί τέσσερα χρόνια» δήλωσε η Τζέιν Κόλεϊ, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και επικεφαλής της μελέτης.
To raloxifen ανήκει σε τάξη φαρμάκων που ενεργεί κατά κάποιον τρόπο όπως τα οιστρογόνα, χωρίς όμως να προκαλεί καρκινογενείς παρενέργειες.P>
Η φαρμακευτική ουσία προσκολλάται στα κύτταρα, όπως κάνει το οιστρογόνο, εμποδίζοντας τη δράση της ορμόνης σε αυτά και ασκώντας ορισμένες από τις θετικές ενέργειες του οιστρογόνου, όπως η πρόληψη της απώλειας οστικής μάζας που επέρχεται με την πάροδο της ηλικίας σε πολλές γυναίκες.
Τον Ιούνιο του 1999 ερευνητές δημοσίευσαν στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης εργασία τους, σημειώνοντας ότι το Evista περιόρισε κατά 76% τον κίνδυνο καρκίνο του μαστού σε γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση και πάσχουν από οστεοπόρωση.
Στο μεταξύ, η φαρμακευτική εταιρεία συγκεντρώνει και άλλα στοιχεία, ώστε το Evista να εγκριθεί και για τον καρκίνο του μαστού. P>
Περισσότερα από 180.000 νέα κρούσματα καρκίνου του μαστού καταγράφονται κάθε χρόνο στις γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα μισά από τα οποία παρατηρούνται σε γυναίκες άνω των 65 ετών.
Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου αυξάνεται, αν υπάρχει κληρονομικότητα, αν δηλαδή η μητέρα ή η αδελφή προσβλήθηκαν από τη νόσο και με την πρόοδο της ηλικίας.
Πηγές: ΑΠΕ, Reuters
health.in.gr
- Υποκλοπές: Οι «στημένες» ερωτήσεις των βουλευτών της ΝΔ στον Τρίμπαλη στην Εξεταστική και το μήνυμα από το δεξί χέρι του Λαβράνου
- Το μήνυμα του Γιαμπουσέλε στα social media που έβαλε… φωτιά για το μέλλον του! (pic)
- Θεσσαλονίκη: Λύκοι έφτασαν μέχρι την πόρτα σπιτιού στο Πανόραμα
- Μητσοτάκης: «Και ναι και όχι» για το «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ για τη Γάζα – Συνέντευξη στο Euronews
- Έκλεισε η συμφωνία για τη σωτηρία του TikTok στις ΗΠΑ – Τι προβλέπει
- Η μεγάλη ώρα της Ελλάδας: Η Εθνική πόλο κόντρα στην Ουγγαρία για το ιστορικό πρώτο μετάλλιο
- Κάρπαθος: Ανάμεσα στα 10 ομορφότερα μέρη του πλανήτη για το 2026
- Τον δείχνουν σαν έναν φθηνό εγκληματία, είναι ταπεινωτικό – Η οικογένεια του Μάρτι Ράισμαν «καταδικάζει» το Marty Supreme
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 23.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/chinh-le-duc-W5q8uoqss3Q-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442