Η χρήση των γενετικών πληροφοριών γεννά νέα ηθικά ερωτήματα στους Βρετανούς
Λονδίνο: Ο βρετανικός λαός αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις εξελίξεις στη γενετική, θεωρώντας ότι οι γενετικές πληροφορίες ενδέχεται να βελτιώσουν την υγεία, αλλά είναι πιθανόν να χρησιμοποιηθούν από εργοδότες και ασφαλιστές με τρόπο που δεν σέβεται την ανθρώπινη ύπαρξη.
Λονδίνο: Ο βρετανικός λαός αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις εξελίξεις στη γενετική, θεωρώντας ότι οι γενετικές πληροφορίες ενδέχεται να βελτιώσουν την υγεία, αλλά είναι πιθανόν να χρησιμοποιηθούν από εργοδότες και ασφαλιστές με τρόπο που δεν σέβεται την ανθρώπινη ύπαρξη.
Σύμφωνα με έρευνα του Human Genetics Commission (HGC), της Επιτροπής του Βρετανικού Κοινοβουλίου για τη Γενετική, οι Βρετανοί πιστεύουν ότι η γενετική θα θεραπεύσει συγκεκριμένες ασθένειες, ενώ παράλληλα θα συμβάλει στη γέννηση παιδιών που θα είναι πιο υγιή. Ωστόσο, μολονότι αναγνωρίζουν τις ευεργετικές επιδράσεις των νέων επιστημονικών επιτευγμάτων, δεν πιστεύουν ότι το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο συμβαδίζει με τις τεχνολογικές εξελίξεις.
Όπως αναφέρει το ΒΒC, η επιτροπή θα σφυγμομετρήσει την άποψη του κοινού μέχρι το Μάρτιο του 2001 και, αφού επεξεργαστεί τις πληροφορίες, θα συνεδριάσει προκειμένου να δώσει οδηγίες στους υπουργούς το φθινόπωρο του 2001.
Το κοινό καλείται να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα, όπως εάν οι ασφαλιστές και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση σε γενετικές πληροφορίες και εάν ναι, σε ποιες. Τα 3/4 των 788 ερωτηθέντων δήλωσαν ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση στα γενετικά δεδομένα, επειδή η πληροφόρησή τους στα συγκεκριμένα ζητήματα πιθανόν να οδηγήσει σε άνιση μεταχείριση των ασφαλιζομένων και σε διαφορετικές διαβαθμίσεις στα ασφάλιστρα.
Πάντως, το 1/3 των ερωτηθέντων θεωρεί σωστό να έχει στη διάθεσή του ο ασφαλιστής τέτοιου είδους πληροφορίες, πριν προχωρήσει σε ασφαλιστήριο. Ήδη στη Βρετανία οι ασφαλιστές μπορούν να ελέγξουν εάν ο υποψήφιος ασφαλιζόμενος ενδέχεται να προσβληθεί από τη νόσο του Χάντιγκτον.
Αλλο ερώτημα που τίθεται είναι εάν οι εργοδότες πρέπει να γνωρίζουν το ενδεχόμενο οι εργαζόμενοί τους να έχουν γενετική προδιάθεση για μια συγκεκριμένη ασθένεια.To 72% των ερωτηθέντων δεν θα ήθελε ο εργοδότης του να ξέρει πόσο εύκολα αρρωσταίνει ή εάν μπορεί στο μέλλον να χρειαστεί πρόωρη συνταξιοδότηση για λόγους υγείας. Ωστόσο, το 70% θα επιθυμούσε να γνωρίζει ο εργοδότης του εάν έχει κάποια ευαισθησία, π.χ., σε χημικά στον εργασιακό χώρο.
Είναι σωστό να μπορεί να πάρει η αστυνομία γενετικά δείγματα σε περίπτωση εγκλήματος; Η πλειονότητα των ερωτηθέντων επιθυμεί να έχει πρόσβαση η αστυνομία σε γενετικά τεστ, προκειμένου να αποφανθεί εάν κάποιος έχει διαπράξει κάποιο έγκλημα.
Αλλα ερωτήματα που χρήζουν απάντησης είναι: «πόσο σημαντικές είναι οι γενετικές πληροφορίες;» και «σε ποιον μπορούμε να εμπιστευτούμε τα γενετικά μας δεδομένα;»
Ταυτόχρονα, οι Βρετανοί προχωρούν στη δημιουργία μιας ανώνυμης βάσης δεδομένων DNA, τα οποία θα συλλεχθούν από μισό εκατομμύριο ενήλικους εθελοντές. Η βάση αυτή θα δώσει σημαντικές πληροφορίες για την υγεία και τις συνθήκες διαβίωσης του έθνους στους γιατρούς.